ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΡΙΣΤΙΔΗ 

Μαγειρεύοντας με την Cookpad

Last updated: 19 days ago

Αν και εσένα η φιλοσοφία σου είναι να μην πετάς τίποτε, τότε έλα να εξερευνήσουμε μαζί πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς στο έπακρο το ταπεινό παντζαράκι!

Το παντζάρι τρώγεται ολόκληρο, δηλαδή τόσο ο βολβός όσο και τα φύλλα. Μπορούν να μαγειρευτούν παρέα, όμως είναι δυνατόν να τα μαγειρέψεις και ξεχωριστά δημιουργώντας μοναδικά πιάτα!

 

Βολβοί

 

Ο βολβός του παντζαριού καταναλώνεται κατά κόρον. Για αρχή θα πρέπει να καθαριστεί πολύ καλά μέσα σε άφθονο νερό, μιας και έχει μεγαλώσει στο χώμα. Συνήθως τρώγεται βραστός, αλλά μπορεί να γίνει και ψητός, να φαγωθεί ωμός, να μπει σε σαλάτες, αλλά και να γίνει γλυκό! Αν θέλεις να βγάλεις την φλούδα, ο καλύτερος τρόπος για να έχεις τις λιγότερες απώλειες είναι πρώτα να το βράσεις μαζί της και μετά θα φύγει πανεύκολα κάτω από κρύο νερό!

 

Να μερικές προτάσεις:

 

 

Φύλλα παντζαριού

 

Πολλοί είναι αυτοί που δεν χρησιμοποιούν τα φύλλα. Κι όμως πρόκειται για ένα νοστιμότατο και γεμάτο βιταμίνες σαλατικό, που μπορεί να μπει σε σαλάτες, να φαγωθεί μόνο του, να γίνει σπανακόρυζο ή και πίτα, με ή χωρίς τους βολβούς του. Αρχικά θα πρέπει να καθαριστεί καλά μέσα σε άφθονο νερό (μπορείς μέσα να προσθέσεις και αλάτι ή ξύδι για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα).

 

Τι μπορείς να μαγειρέψεις με τα φύλλα;

 

 

Ζωμός

 

Αν λοιπόν έπλυνες καλά και μετά έβρασες τα παντζάρια σου, θα σου έχει μείνει μπόλικο ζουμί που βάφει τα πάντα μεν, τα κάνει όμως κιόλας ροζ! Μην το πετάξεις, είναι γεμάτο από τα θρεπτικά στοιχεία του παντζαριού. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν ζωμό σε σούπες, σάλτσες κλπ, αλλά και να βράσεις μέσα ρύζι και μακαρόνια, δημιουργώντας ένα υπέροχο οπτικό εφέ!

 

Δοκίμασε λοιπόν να μαγειρέψεις:

 

 

Από ότι βλέπεις, τίποτα δεν πάει χαμένο από το ταπεινό παντζαράκι. #ΜηνΤοΠετάς λοιπόν, χρησιμοποίησέ το, πάρε ό,τι θρεπτικό στοιχείο έχει να σου προσφέρει και φτιάξε νόστιμα και εντυπωσιακά πιάτα!

 

 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.