Last updated: 10 months ago

Eχθές μνήμη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων…

"καλά ε, να ξέρεις αυτή είναι Εβραία"- αυτή την ατάκα την έχω ακούσει άπειρες φορές στη ζωή μου, κι από κόσμο που δηλώνει μη ρατσιστής όταν θέλει να μιλήσει για κάποιο πρόσωπο που ανήκει σ' αυτό το έθνος και δραστηριοποιείται πχ στην Ελλάδα. Αντίστοιχα όταν μιλάνε δηλαδή για κάποιον ομοφυλόφιλο και λεν π.χ "ο Γιώργος...ξέρεις αυτός που είναι γκέι" έτσι λένε και για κάποιον ή κάποια εβραϊκής καταγωγής πχ "η Κλάρα η Εβραία". Τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη περίπτωση όταν το στοιχείο ετεροκαθορισμού ενός προσώπου γίνεται ένα στοιχείο της ταυτότητάς του που διαφέρει από εκείνα που καλούνται 'κανονικά΄ ..
-Ε, κι αυτό, ρατσισμός -πιστεύω- είναι.

Ο αντισημιτισμός του Χίτλερ δεν είναι γέννημα του περασμένου αιώνα. Το σύνολο των αιώνων απ' την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χαρακτηρίζεται από το αντισημιτισμό. Οι Ρωμαίοι δεν ήθελαν τους Εβραίους μαζεμένους στην Παλαιστίνη γιατί δημιουργούσαν προβλήματα στην αυτοκρατορία τους καθώς δεν αποδέχονταν τον αυτοκράτορα ως επίγειο θεό. Έτσι, το 70 και το 130 μ.Χ αντίστοιχα κατέστρεψαν την Ιουδαία, και όσοι Εβραίοι ήταν εκεί διασκορπίστηκαν στην αχανή Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ακολουθώντας τα χνάρια των ήδη διασκορπισμένων τους προγόνων.
Ούτε στο Βυζάντιο ήθελαν τους Εβραίους. Αν κάποιος Εβραίος ανέπτυσσε δραστηριότητα στα όρια της αυτοκρατορίας, τότε οι φόροι που πλήρωνε ήταν σχεδόν διπλοί, όπως άλλωστε όλοι οι αιρετικοί, αφού σύμφωνα με τους ορθοδόξους επισκόπους ο Εβραϊσμός ήταν σαν αίρεση από την οποία γεννήθηκε η πίστη των Χριστιανών. Εύκολα ξέχασαν οι Χριστιανοί ότι ο Ιησούς ήταν Εβραίος και οι Εβραίοι έγιναν οι κακοί που σταύρωσαν τον Ιησού οπότε θα πρέπει το αίμα του να κυνηγάει τους ίδιους τους Εβραίους και τα παιδιά των παιδιών τους - σύμφωνα με το Ευαγγέλιο.
Οι μόνοι που τα πήγανε καλά με τους Εβραίους ήτανε οι Άραβες που τους σεβάστηκαν αφού -μαζί με τους Χριστιανούς- σέβονται το ίδιο ιερό βιβλίο, την Παλαιά Διαθήκη. Όπου υπήρχαν Άραβες, υπήρχαν και Εβραίοι οι οποίοι ανέπτυσσαν εμπορικές δραστηριότητες. Δεν ξέρω, μαζί με την κινεζική, αν υπήρξε αυτοκρατορία περισσότερο δυναμική στον κόσμο από εκείνη των Αράβων, ειδικά από τον 8ο αιώνα ως τον 15ο που στα σύνορα της αραβικής τους αυτοκρατορίας άνηκε και η Ιβηρική Χερσόνησος.
Όταν το ζεύγος των Χριστιανών βασιλέων, Ισαβέλας και Φερνινάνδου κατέλαβαν τον 15ο αιώνα την Ισπανία, λίγες μέρες μετά την νίκη τους εξέδωσαν το διάταγμα της Γρανάδας που καλούσε τους άπειρους Εβραίους που βρίσκονταν στην Ισπανία μέσα σε τρεις μήνες να εγκαταλείψουν το χριστιανικό βασίλειο αφήνοντας στην ουσία όλη τους την περιουσία στα όρια του βασιλείου.
Φτωχοί και μην έχοντας στον ήλιο μοίρα, άφησαν την Ισπανία και πήγαν προς την Ανατολή, κει που υπήρχε μια αυτοκρατορία μουσουλμανική, εκείνη των Οθωμανών, που σαν Μουσουλμάνοι που ήταν δεν θα τους πείραζαν. Έτσι κι έγινε και βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη, την Μ. Ασία, κάποιοι γύρισαν στην Παλαιστίνη, στην Αίγυπτο.
Οι Οθωμανοί τους αγκάλιασαν σε αντίθεση με τους Βυζαντινούς, νωρίτερα, που τους κυνήγησαν όταν τον 10-11ο αιώνα, οι Μακεδόνες Αυτοκράτορες φώναξαν τον πατέρα Νίκωνα τον Παφλαγώνα μαζί με τους καλογέρους του μοναστηριού του να πάνε στην Πελοπόνησο να σφάξουν όσους Εβραίους δεν θα γίνονταν Χριστιανοί μετά το κήρυγμά τους. Σήμερα ο Νίκων είναι προστάτης της Μητροπόλεως Σπάρτης.
Στην ελληνική παράδοση ο Εβραίος είναι ο κακός, ο Εβραίος είναι αυτός που κάνει μαγικά ενδεχομένως. Ίσως γιατί στην παράδοσή οι Εβραίοι ειδικεύτηκαν στην βοτανολογία και την ιατρική ενώ οι Εβραίες ήταν γνωστές για τις μαιευτικές τους γνώσεις. Μάλιστα, όταν οι Εβραίοι ήταν στην Ισπανία επί Αράβων είχαν εξέχουσα θέση ως διδάσκαλοι ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα-.

«Ο Αντισημιτισμός υπάρχει. Ο Αντισημιτισμός δεν πέθανε. Κυλάει στις φλέβες του συλλογικού μας ασυνειδήτου».

 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.