Μαύρο εξ' αμελείας ...By Katia

 

Last updated: 9 months ago

Τα Χριστούγεννα είναι προσωπική υπόθεση. Είναι κάτι που το ζεις μέσα σου και μετά βγαίνει έξω. Σε διαφορετική περίπτωση είναι μια ακόμη γιορτή. Ή ένα πάρτι. Ή μια ακόμη αγωνία για πολλούς.

Τα Χριστούγεννα είναι το φως που θέλεις να δώσεις σε αυτούς που αγαπάς. Και αυτό που θα πάρεις. Μια ανταλλαγή ενέργειας. Ένα κύμα ζεστασιάς. Ή μια πλάνη πως όλα είναι καλά. Μια ψευδαίσθηση/διάλειμμα πως είμαστε μαζί, ο ένας έχει τον άλλον, ακόμη μπορούμε να συνυπάρχουμε.

Τα Χριστούγεννα είναι τραπέζια με λευκά τραπεζομάντιλα. Μάγειρες και μαγείρισσες με αναμμένα μάγουλα. Μαμάδες με ιδρωμένο μέτωπο και λερωμένη ποδιά. Μπαμπάδες με γραβάτα όπως-όπως και φουσκωμένο στομάχι. Παιχνίδια που δεν θα τα παίξει ποτέ κανείς. Μελομακάρονα που δεν φτάνει ποτέ το μέλι στην καρδιά τους και κουραμπιέδες που διαλύονται στην πρώτη δαγκωνιά.

Χριστούγεννα είναι τα ποτήρια με το κρασί που αφήνουν λεκέδες στα φορέματα. Γαλοπούλες που δεν γέμισαν. Δίπλες που βαρέθηκαν να κάθονται δίπλα-δίπλα και σοκολατάκια με λικέρ με τα οποία κανείς δεν μέθυσε ποτέ.

Χριστούγεννα είναι αγκαλιά που μπορεί να χωρέσει τα πάντα. Το μεγάλο γέλιο και το κρυφό κλάμα. Το παλιό, σκονισμένο μποτάκι και το χρυσό, ακατάδεκτο γοβάκι. Το άδειο πιάτο και το γεμάτο ψυγείο. Το καλό και το κακό. Η γενναιότητα και η δειλία. Η πίστη και η ατιμία. Η λαχτάρα και η προδοσία.

Χριστούγεννα είναι ένα πρωινό μπερδεμένο στο πάπλωμα. Ένας καφές δίπλα σε ένα βιβλίο. Ένα ζεστό κρασί με άρωμα πορτοκάλι. Ένα σοκολατένιο ρόφημα τόσο πηχτό που τρώγεται με το κουτάλι.

Ένας γεμάτος νεροχύτης. Ένας αποχαιρετισμός. Μια εντύπωση, μια αίσθηση που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε. Μια λαχτάρα. Μια σαλάτα με ρόδια και κουκουνάρια. Ένα γκι με σκοπό, προσδοκία και συναίσθημα. Ένα κάστανο που έλιωσε στο στόμα.

Κάποια στιγμή, διάβασα το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα και από τότε κάνουμε παρέα γιορτές.

Γιατί τα κοριτσάκια με τα σπίρτα σε βοηθούν να θυμάσαι και να σκέφτεσαι: Τί έχεις και δεν εκτιμάς. Πόσο χρόνο πραγματικά προσφέρεις σε αυτούς που είναι κοντά σου. Τί αγαπάς και ξεχνάς. Τί έχασες και ποτέ δεν θα ξαναβρείς. Τί πραγματικά θέλεις. Τί χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχής. Πόσο απλό είναι να κάνεις κάποιον χαρούμενο. Πού βρίσκεται η ουσία.

 

 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.