Connect with us

Subscribe

ΚΟΣΜΟΣ

Ταύρος-Πειραιώς 252: Πάμε για Μητροπολιτικό-Πολιτιστικό Πάρκο;

Την παρακάτω ανάρτηση βρήκαμε στο λογαριασμό Gimisis + Associates και ψάχνοντας λίγο παραπάνω φαίνεται ότι δρομολογούνται εξελίξεις

Την παρακάτω ανάρτηση βρήκαμε στο λογαριασμό Gimisis + Associates και ψάχνοντας λίγο παραπάνω φαίνεται ότι δρομολογούνται εξελίξεις.

Χαρακτηριστικό είναι και το άθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ από το 2021, όπου αναφέρονται τα εξής:

Ενα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια αφορά την ανάπλαση της έκτασης της Βιοχάλκο, όπου φιλοξενήθηκαν οι εγκαταστάσεις της εμβληματικής βιομηχανίας στο παρελθόν. Πρόκειται για ακίνητο 70 στρεμμάτων, επί της Λ. Πειραιώς 252, το οποίο γειτνιάζει με το το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), καθώς και τις κτιριακές εγκαταστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού επί της Πειραιώς 260. Ως εκ τούτου, το σημείο κρίνεται ιδανικό για την ανάπτυξη χρήσεων πολιτισμού, αλλά και τουρισμού, καθώς το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα.
Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τη σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει για λογαριασμό τηςΒιοχάλκο η ARIS Architects S.A. (Α. Μητρόπουλος) προβλέπει την ανάπτυξη δύο ξενοδοχείων, ενός κέντρου τεχνολογικής έρευνας κι ανάπτυξης, ενός πάρκου μεγέθους 30 στρεμμάτων, ενώ στην έκταση προβλέπονται επίσης ένα μουσείο, παιδικές χαρές, αθλητικές υποδομές, εστιατόρια και εγκαταστάσεις αναψυχής. Στο ακίνητο θα διαμορφωθούν επίσης υδάτινα στοιχεία, πέντε χιλιόμετρα πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων, όπως επίσης και χώροι στάθμευσης.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ, η οποία μάλιστα έχει εγκριθεί ως στρατηγικού χαρακτήρα από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Υπολογίζεται ότι θα αναπτυχθούν κτίρια επιφάνειας 45.000 τ.μ., εκ των οποίων περίπου 25.000 τ.μ. θα αφορούν τα δύο ξενοδοχεία και τα υπόλοιπα 20.000 τ.μ. τις χρήσεις πολιτισμού κι έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός όλων των κτιρίων θα είναι βιοκλιματικός, ακολουθώντας το πρότυπο πιστοποίησης LEED. 

Παράλληλα, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι, μέσω της εν λόγω επένδυσης, αξιοποιείται ανενεργό κτιριακό απόθεμα και αναδεικνύεται η βιομηχανική κληρονομιά της Αθήνας. Επιπλέον, η εν λόγω επένδυση έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και ενισχυτικά ως προς τις υφιστάμενες χρήσεις πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως προς το εν ισχύι πολεοδομικό και χωροταξικό πλαίσιο, όπως αυτό ορίζεται από το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας-Αττικής. Αυτό προβλέπει έμφαση σε χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής για τον άξονα της οδού Πειραιώς, ενώ ειδικά για τον Ελαιώνα, σημειώνεται ότι αποτελεί περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής και ανταγωνιστικότητας της Αττικής και περιοχή διασύνδεσης των κέντρων Αθήνας και Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται η ανάδειξή του σε υποδοχέα καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας και εν γένει λειτουργιών υψηλής προστιθέμενης αξίας σε αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον.

ΠΗΓΗ

Newsletter Signup

Written By

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δωρεάν τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού από τον Ε.Ο.Δ.Υ. σε Ταύρο και Μοσχάτο  

ΜΟΣΧΑΤΟ

Νέο σύγχρονο γήπεδο στίβου – κόσμημα για τη Γλυφάδα !

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι παραστάσεις του έργου “Λαχτάρα για κεράσια” της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» | 7-8-9 Ιουλίου 2023  

ΕΛΛΑΔΑ

Advertisement
Connect
Newsletter Signup