Connect with us

Subscribe

ΜΟΣΧΑΤΟ

Η Αξ. Αντιπολίτευση για τα Δημοτικά Τέλη

Η ανακοίνωση της Αξ. Αντιπολίτευσης

Δημοτικά τέλη!

Μύθοι και πραγματικότητα…

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, συνεδρίασε το Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου μας, με βασικό θέμα τον καθορισμό των ανταποδοτικών δημοτικών τελών για το νέο έτος 2023!

Ονομάζονται ανταποδοτικά καθώς τα τέλη που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ ή άλλων παρόχων, προορίζονται αποκλειστικά για υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε Μοσχάτο και Ταύρο.

Καταρχήν ασκήσαμε κριτική, τόσο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας, όσο και για τον ηλεκροφωτισμό των πόλεων μας.

Είπαμε δηλαδή ότι η καθαριότητα δεν μπορεί να εξαντλείται στην αποκομιδή των σκουπιδιών, όταν την ίδια στιγμή δεν πλένονται τουλάχιστον συχνά, πλατείες, δρόμοι, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια αλλά και οι ίδιοι οι κάδοι των σκουπιδιών.

Στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού η κατάσταση παραμένει τουλάχιστον προβληματική με υποφωτισμένες πολλές γειτονιές σε Μοσχάτο και Ταύρο και καμιά προσπάθεια αντικατάστασης των Παραδοσιακών λαμπτήρων με λαμπτήρες led.

Κατά τα λοιπά, η Δημοτική αρχή μας παρουσίασε ένα προϋπολογισμό δημοτικών τελών ελλειμματικό κατά 690 χιλιάδες ευρώ.

Δυστυχώς με έσοδα που παραμένουν σχετικά σταθερά, υπάρχουν έξοδα που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, γεγονός για το οποίο φέρει ευθύνες και η Δημοτική Αρχή:

1. Το κόστος ηλεκροφωτισμού που πληρώνει ο Δήμος μας έχει σχεδόν διπλασιαστεί με στοιχεία 9μήνου 2022, έναντι 9μήνου 2021, (από 580 σε 1.100 χιλιάδες ευρώ).

Δυστυχώς η Δημοτική αρχή δεν προχώρησε σε προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας, (αντικατάσταση λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας led), γεγονός που τουλάχιστον θα συγκρατούσε μεγάλο μέρος του ενεργειακού κόστους.

2. Τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης του Δήμου μας και η μη επένδυση σε ανάλογο εξοπλισμό, μας οδηγούν σε υψηλά “τέλη ταφής” στις χωματερές, ( από 800 χιλιάδες ευρώ το 2021, στα 1.500 χιλιάδες ευρώ το 2023 ).

Η ανακύκλωση 9% που πετυχαίνει ο Δήμος μας, υπολείπεται του Εθνικού στόχου 50%, που πρέπει να ψτάσουμε στα επόμενα 2,3 χρόνια.

Η δική μας πρόταση μετά την ανάπτυξη των προβληματισμών μας ήταν:

– Μείωση κατά 5% στα μικρά και μεσαία καταστήματα Μοσχάτου και Ταύρου, (από 1 ως 500 τετραγωνικά), με εξαίρεση Τράπεζες και Σούπερ μάρκετ καθώς αφενός τα καταστήματα είναι αυτά που κυρίως σήκωσαν το βάρος της υγειονομικής κρίσης και αφετέρου η μείωση κατά 5% πέραν από συμβολική, θα είχε ουσιαστικό χρηματικό αντίκρισμα.

Σημειώνουμε ότι τα τέλη στις κατοικίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

– Επανακαταμέτρηση των δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων στις μεγάλες επιχειρήσεις, από όπου θα μπορούσαν να βεβαιωθούν αδήλωτα τετραγωνικά και άρα νέα έσοδα για τον Δήμο μας.

– Άμεση προώθηση πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας με αντικατάσταση λαμπτήρων led, όπως έκαναν ήδη πολλοί Δήμοι, με στόχο την συγκράτηση του ενεργειακού κόστους.

Newsletter Signup

Written By

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δωρεάν τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού από τον Ε.Ο.Δ.Υ. σε Ταύρο και Μοσχάτο  

ΜΟΣΧΑΤΟ

Νέο σύγχρονο γήπεδο στίβου – κόσμημα για τη Γλυφάδα !

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι παραστάσεις του έργου “Λαχτάρα για κεράσια” της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» | 7-8-9 Ιουλίου 2023  

ΕΛΛΑΔΑ

Advertisement
Connect
Newsletter Signup