Connect with us

Subscribe

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H συναυλία του Μελωδία για τη Βίκυ Μοσχολιού – 4/10 στο Ηρώδειο 

4/10 στο Ηρώδειο 

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην αξεπέραστη Βίκυ Μοσχολιού παρουσιάζουν η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Γιώτα Νέγκα, μαζί με τον Μελωδία 99.2, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Οι τρεις σπουδαίες ερμηνεύτριες τιμούν τη δωρική φωνή του ελληνικού τραγουδιού, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια από το σύνολο της πορείας της και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο.

«Χάθηκε το Φεγγάρι», «Άνθρωποι μονάχοι», «Τα δειλινά», «Ασφαλώς και δεν πρέπει», «Η Μαρκίζα», «Αλήτη», «Νυν και Αεί»

Η Βίκυ Μοσχολιού τραγούδησε σημαντικούς συνθέτες όπως οι Απόστολος Καλδάρας, Άκης Πάνου,  Γιώργος Ζαμπέτας, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιάννης Σπανός, Σταμάτης Κραουνάκης, Δήμος Μούτσης, Λ.Κηλαηδόνης κ.ά αλλά και εμβληματικούς στιχουργούς όπως οι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Νίκος Γκάτσος, Λευτέρης Παπαδόπουλος,  Δημήτρης Χριστοδούλου, Πυθαγόρας, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Βαγγέλης Γκούφας, Κώστας Τριπολίτης, Λίνα Νικολακοπούλου κ.α. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι ίδιοι οι συνθέτες και οι στιχουργοί ζητούσαν τη «φωνή της Μοσχολιού» για τα τραγούδια τους. Ερμηνεύτρια που αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπο  για πολλές τραγουδίστριες.

Στιβαρή και αγέρωχη, η φωνή της Μοσχολιού συνδύαζε την αρτιότητα ενός μουσικού οργάνου με την βυζαντινή δωρικότητα με μεγάλη έκταση και μια «μελαγχολική βραχνάδα» που πάντα συγκινεί.

Η πρώτη της εμφάνιση ήταν στην ταινία «Λόλα», στη χαρακτηριστική σκηνή που όλοι θυμόμαστε, με τη Μοσχολιού στο παράθυρο να τραγουδά, άγνωστη ακόμη, το «Χάθηκε το Φεγγάρι»  σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Τα «Δειλινά», ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια της, τα «κέρδισε» επειδή η Πόλυ Πάνου, για την οποία είχε αρχικά γραφτεί, είχε πάει για μπάνιο προκαλώντας τον Ζαμπέτα να εμπιστευτεί τη νέα τότε Μοσχολιού. Ήταν το ξεκίνημα μιας λαμπρής διαδρομής.

Πάντα πρωτοποριακή στις επιλογές της, η Βίκυ Μοσχολιού εμπιστεύθηκε και τραγούδησε το νεαρό τότε δίδυμο «Κραουνάκη – Νικολακοπούλου», ακολουθώντας πιστά τις επιλογές του παραγωγού της Γιώργου Μακράκη στο λαϊκό, έντεχνο και έντεχνο λαϊκό τραγούδι, ενώ ήταν και από τις πρώτες τραγουδίστριες που εγκατέλειψαν τις μεγάλες σκηνές για τις μπουάτ της Πλάκας, προτείνοντας έναν πιο ατμοσφαιρικό τρόπο διασκέδασης.

Η Βίκυ Μοσχολιού αγαπήθηκε όσο λίγες τραγουδίστριες. Στο πρόσωπό της επαληθεύθηκε το «ελληνικό όνειρο». Από την απόλυτη φτώχεια, στην απόλυτη δόξα, την καλλιτεχνική καταξίωση και την εμπορική αποθέωση. Όμως, πίσω από τη λάμψη που αποκτούσε η προσωπική της ζωή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, η ίδια έκρυβε μια μεγάλη, συγκινητική σεμνότητα.

Οι τρεις κορυφαίες ερμηνεύτριες, οι οποίες στις 4 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο της αποτίουν φόρο τιμής ερμηνεύοντας τα τραγούδια της, λένε για εκείνη:

«Πέρα από το βαθύ σεβασμό μου στη μεγάλη τέχνη της τραγουδίστριας που είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί της, νιώθω χαρά και συγκίνηση που συμμετέχω σε ένα  αφιέρωμα για τη Βίκυ Μοσχολιού, για μία γυναίκα που είναι από μόνη της μια ολόκληρη “σχολή” και που έχει τραγουδήσει ένα από τα πιο αξιόλογα ρεπερτόρια που έχει πει ποτέ καλλιτέχνης».

Δήμητρα Γαλάνη

«Η Βίκυ Μοσχολιού είναι η τραγουδίστρια που ζηλεύουν όλες οι άλλες τραγουδίστριες, γιατί είχε το πιο ενδιαφέρον ρεπερτόριο της γενιάς της και για πολλές δεκαετίες. Μία ερμηνεύτρια με βαθιά λαϊκότητα και μεγάλη ψυχή. Είμαι περήφανη που τη γνώρισα και πολύ συγκινημένη που θα ερμηνεύσω πάλι τα τραγούδια της».

Ελένη Τσαλιγοπούλου

«Τραγουδούσε πάντα με το ένστικτο, πέρα από τη λογική, αρχέγονα. Γι’  αυτό κάθε φράση της σε χτυπούσε στην καρδιά, από τον πιο λαϊκό στίχο μέχρι τα λόγια των μεγάλων ποιητών. Δεν την είδα ούτε την άκουσα ποτέ από κοντά, αλλά την ξέρω. Η Βίκυ Μοσχολιού είναι η “γη” μου».

Γιώτα Νέγκα

Την επιλογή των τραγουδιών υπογράφουν οι παραγωγοί του Μελωδία 99.2 Κωνσταντίνα Βαρσάμη και Ξενοφών Ραράκος, μαζί με τις ερμηνεύτριες Δήμητρα ΓαλάνηΕλένη Τσαλιγοπούλου και Γιώτα Νέγκα.

Ευχαριστούμε θερμά την οικογένειά της Βίκυς Μοσχολιού για την παραχώρηση του αρχείου και την ενεργή συγκατάθεσή τους στην πραγματοποίηση της συναυλίας.

To 2020, o Μελωδία 99.2 σε συνεργασία με το Animasyros παρουσίασαν την ταινία κινουμένων σχεδίων “Βίκυ – Ενενήντα Δεύτερα για τη Μοσχολιού”.  Μια ταινία που ακουμπά με τρυφερότητα και δύναμη τη ζωή της υπέροχης Βίκυς Μοσχολιού μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του νέου δημιουργού Δημήτρη Κούσανδα, υπό τους ήχους του τραγουδιού “Άνθρωποι Μονάχοι” σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Γιάννη Καλαμίτση (Η Βίκυ Μοσχολιού Τραγουδά Σπανό, Lyra 1977).  Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/ulf5tkVFlKs

Η ΚΑΣΕΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΩΔΙΑ 99.2 ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ: ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00
ΧΩΡΟΣ: ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ, ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΑ ΒΑΡΣΑΜΗ, ΞΕΝΟΦΩΝ ΡΑΡΑΚΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ, ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΠΟΣ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ & ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ
ΝΕΟΚΛΗΣ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗΣ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ & ΠΙΑΝΟ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ
ΝΙΚΟΣ ΓΥΡΑΣ ΚΙΘΑΡΑ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΑΡΜΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΜΠΑΣΟ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΡΟΓΚΑΡΗΣ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
ΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΡΟΥΣΤΑ-ΝΤΡΑΜΣ
ΦΩΤΗΣ ΣΙΩΤΑΣ ΒΙΟΛΙ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΑΘΙΕΛΗΣ
ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ FOH: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ
ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ STAGE: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΦΙΣΑΣ: ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: FRONTSTAGE – PROSPERO

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/i-kaseta-tou-melodia-gia-ti-viky-mosxoliou

Newsletter Signup

Written By

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μοσχάτο: Στο χαρτοφυλάκιο της DKG Development το κτίριο που στεγαζόταν το Homestores Ανδρεάδης

ΜΟΣΧΑΤΟ

Ανανεωμένο & πλήρες το ψηφοδέλτιο της παράταξης του κ. Ανδρέα Ευθυμίου

ΤΑΥΡΟΣ

Lunar Space: Zητάμε εγκάρδια συγγνώμη από όλους τους κατοίκους..

ΜΟΣΧΑΤΟ

Μοσχάτο: Καταγγελίες & περιστατικά κακοποίησης γατιών στην πλ. Ανδρέα Παπαδημητρίου

ΜΟΣΧΑΤΟ

Advertisement
Connect
Newsletter Signup