Από παιδί θυμάμαι προσπαθώ να κλέψω το γλυκό μέσα απ΄το βάζο…
Για εμάς τους λίγων περισσοτέρων Μαϊών, τα καλοκαίρια σημαίναν παγωτά, μπάνια, και γλυκά του κουταλιού από αυτά που η μαμά φυλούσε το στο βάζο για “να τρατάρουμε κανέναν άνθρωπο αν έρθει στο σπίτι”
Το δικό μου καλοκαίρι έχει τη γεύση του γλυκού βερίκοκου και του γλυκού βύσσινου.
Πάμε να δούμε τις συνταγές.
Γλυκό του κουταλιού βερίκοκο
Δεν θυμάμαι καλοκαίρι, όταν ήμουν παιδί, που να μην φτιάξει η μαμά γλυκό του κουταλιού βερίκοκο.
Στην αρχική συνταγή έχει ασβέστη που εγώ τον αντικατέστησα με λεμόνι.
Αν αποφασίσετε να κάνετε την αυθεντική συνταγή, τότε θα χρειαστείτε δυο κουταλιές της σούπας σβησμένο ασβέστη που θα λιώσετε πολύ καλά σε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό και το ασβεστόνερο αυτό θα το περάσετε από τουλπάνι. Θα αφήσετε τα βερίκοκα να σταθούν γύρω στις 2 ώρες μέσα στο ασβεστόνερο και θα τα ξεπλύνετε πολύ πολύ σχολαστικά κάτω από τρέχουμενο νερό. Ο ασβέστης κάνει τα γλυκά πολύ τραγανά.
Επιλέξτε άγουρα σχετικά βερίκοκα, χωρίς χτυπήματα και μικρά σε μέγεθος.
Υλικά
1 βάζο 900 γρ.
25 βερίκοκα (680 γρ. ζυγισμένα χωρίς τα κουκούτσια)
450 γρ. ζάχαρη
250 ml νερό
100 ml χυμό λεμόνι
1/2 λεμόνι τον χυμό του
Εκτέλεση
Επιλέγουμε μικρά, σφιχτά και σχετικά άγουρα βερίκοκα. Τα πλένουμε πολύ καλά. Αφαιρούμε τα κουκούτσια. Εγώ χρησιμοποίησα ένα καλαμάκι μεταλλικό, πολλαπλών χρήσεων. Τοποθετούμε το καλαμάκι από την μεριά που είναι το κοτσάνι, σφίγγουμε καλά στη χούφτα μας το βερίκοκο για να μην ανοίξει από την πίεση και ασκώντας ελαφριά πίεση αφαιρούμε το κουκούτσι. (Τα κρατάμε εννοείται τα κουκούτσια για να κάνουμε λικέρ). Αφού αφαιρέσουμε όλα τα κουκούτσια, με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με το peeler τα ξεφλουδίζουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα καλύπτουμε με κρύο νερό και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να εξασφαλίσουμε πως θα μείνουν βυθισμένα στο λεμονόνερο. Τα αφήνουμε για δυο ώρες (Αν χρησιμοποιήσουμε ασβέστη λιώνουμε καλά τον ασβέστη σε μπόλικο νερό και προσθέτουμε σε αυτό το μείγμα τα βερίκοκα και τα κρατάμε βυθισμένα). Μετά τις δυο ώρες μεταφέρουμε τα βερίκοκα σε τρυπητό. (Αν επιλέξουμε την χρήση ασβέστη, ξεπλένουμε πολύ πολύ σχολαστικά κάτω από τρεχούμενο νερό ως να βεβαιωθούμε πως βγαίνει καθαρό). Αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε για 10 λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά. Όταν το σιρόπι κρυώσει προσθέτουμε τα βερίκοκα και φέρνουμε πάλι σε βρασμό. Μετράμε 15 λεπτά από την έναρξη του βρασμού. Στο μεσοδιάστημα ξαφρίζουμε το γλυκό. Αυτό θα βοηθήσει να έχουμε καθαρό διαυγές σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό καλά για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα βάζουμε και πάλι το γλυκό να βράσει για να δέσει το σιρόπι. Μπορεί να χρειαστεί 10 μπορεί και 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε να ρίξουμε μια σταγόνα σιρόπι στο νύχι μας. Αν σταθεί και δεν κυλήσει είναι έτοιμο.
Ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα για να φουσκώσει το βερίκοκο και να πάρει σιρόπι μέσα. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο το οποίο γεμίζουμε καλά μέχρι επάνω. Κλείνουμε το βάζο και το γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Έτοιμο το κέρασμα.
Γλυκό του κουταλιού βύσσινο
Ήρθε και η εποχή του βύσσινου… επιτέλους!!
Αυτό το γλυκό του κουταλιού μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, δεν υπήρχε χρονιά που η μαμά να μην το φτιάξει, το βάζαμε πάνω από το σπιτικό μας παγωτάκι, το επιπλέον σιρόπι γινόταν βυσσινάδα καταπληκτική και παγωμένη και ήταν και σούπερ κέρασμα για το απογευματινό καφεδάκι.
Ελαφρώς ξινούτσικο και με προκλητικό χρώμα.
Υλικά
500 γρ γλυκό
625 γρ βύσσινα
625 γρ ζάχαρη
220 ml νερό
Εκτέλεση
Αγοράζουμε βύσσινα ώριμα αλλά σφιχτά και χωρίς χτυπήματα. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα πλένουμε καλά. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια τα οποία συγκεντρώνουμε σε ένα βαθύ μπολ μαζί με τα ζουμάκια που βγαίνουν και βάζουμε τα βύσσινα στην κατσαρόλα. Βάζουμε το νερό στο μπολ με τα κουκούτσια και το νερό αυτό το σουρώνουμε στην κατσαρόλα με τα βύσσινα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανεβάζουμε στο μάτι. Από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει, βράζουμε για 25 λεπτά ενώ στο μεταξύ αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια του γλυκού. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει. Την επόμενη μέρα βάζουμε και πάλι το γλυκό να βράσει, προσθέτουμε λίγο χυμό από ένα λεμόνι 1-2 κουταλιές της σούπας και βράζουμε ως να δέσει το σιρόπι. Για να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι έχει δέσει βάζουμε μια σταγόνα πάνω στο νύχι μας, αν στέκεται σαν δάκρυ χωρίς να τρέχει τότε έχει δέσει. Βάζουμε σε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα (που τα έχουμε από πριν βάλει στο φούρνο μαζί με τα καπάκια τους. Γεμίζουμε ως πάνω. σφραγίζουμε και γυρνάμε ανάποδα μέχρι το γλυκό να κρυώσει εντελώς. Το σιρόπι που έμεινε το βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο είτε για να γαρνίρουμε το παγωτό μας είτε για να κάνουμε βυσσινάδα.