Την Πέμπτη 9 Ιουνίου ο Εμπορικός Σύλλογος Μοσχάτου, σε συνεργασία με τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη δράση «Λευκή Νύχτα». Τα καταστήματα της πόλης μας θα είναι ανοιχτά από το πρωί μέχρι τις 24:00. Η δράση αυτή προφανώς γίνεται για να τονωθεί η τοπική αγορά.
Εμείς σαν Μεσοποταμία εκφράζουμε την αντίθεση μας για τους παρακάτω λόγους:
1) Η δράση αυτή είναι ένας έμμεσος τρόπος καταστρατήγησης του ωραρίου εργασίας δημιουργώντας ένα ακόμα προηγούμενο για την κατάργηση του, γεγονός που βολεύει πολύ τις μεγάλες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα οδηγεί τις μικρές σε μαρασμό και κλείσιμο. Οι δε εργαζόμενοι θα γίνουν ‘λάστιχο’ ακόμα μία φορά χωρίς να έχουν ερωτηθεί.
2) Την προηγούμενη φορά που είχε εφαρμοστεί (5ος/2018), τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά χωρίς ουσιαστικά να αποκομίσει τίποτα η τοπική αγορά.
3) Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη δράση αφορά τις ώρες 21.00 – 24.00 και με δεδομένο την αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, το όποιο κέρδος τελικά θα πάει στις εταιρείες παροχής ενέργειας και όχι στον έμπορο, αν συνυπολογίσουμε και το κόστος των υπερωριών (εφόσον αυτές πληρωθούν).
4) Έχει αποδειχθεί ότι το πρόβλημα του πεσμένου τζίρου των καταστημάτων, δεν έχει να κάνει με το ωράριο αλλά με το πορτοφόλι των καταναλωτών. Άρα όσο η αγοραστική ικανότητα των πολιτών είναι περιορισμένη καμία δράση τέτοιου είδους δεν πρόκειται να βοηθήσει τους εμπόρους.
5) Τέτοιου τύπου ενέργειες απλά ενισχύουν την καταναλωτική διάθεση των πολιτών, οι οποίοι μη διαθέτοντας αρκετά χρήματα ωθούνται στο να αγοράζουν φθηνότερα και χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα, γεγονός που τελικά λειτουργεί σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, αφού οι αγοραστές στρέφονται στα μεγάλα καταστήματα που έχουν περισσότερα περιθώρια προσφορών.
Αντί λοιπόν να προσπαθούμε με αμφιβόλου αποτελέσματος ενέργειες να τονώσουμε την τοπική αγορά, ας δούμε παρακάτω μερικούς πιο ουσιαστικούς και δοκιμασμένους τρόπους στήριξης :
1) Υποστήριξη της κάρτας του δημότη με προσφορές και εκπτώσεις από καταστήματα της περιοχής μας. Ο δήμος μας ήδη έχει καθιερώσει αυτήν την κάρτα με πολλαπλές επιλογές και δυνατότητες. Επίσης, μέσα από την χρήση της για αγορές από τα τοπικά καταστήματα, θα μπορούσαν να δίνονται κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα στον κάτοχο.
2) Να βρεθεί λύση σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή για τα γνωστά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους εμπόρους του Μοσχάτου με βασικότερα τα υψηλά ενοίκια, τα δημοτικά τέλη, τους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κ.α.
3) Εβδομαδιαίες προσφορές σε τοπικό επίπεδο με παράλληλες κοινωνικές δράσεις, το οικονομικό κέρδος των οποίων θα μπορούσε να κατευθύνεται προς τοπικούς φορείς που ευαισθητοποιούνται σε κοινωνικά προβλήματα(π.χ. το Χαμόγελο του παιδιού, σύλλογος για τα αδέσποτα κλπ.) Επιπλέον, θα μπορούσαν να διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, φυσικά εκτός ωραρίου λειτουργίας.
Συνολικότερα, για την τόνωση της τοπικής αγοράς δεν αρκούν δράσεις όπως αυτή που διοργανώνεται την Πέμπτη στην πόλη μας. Θα ήταν χρήσιμο για όλους αν ο εμπορικός σύλλογος σε συνεργασία με τον Δήμο και τους κατοίκους μπορούσαν να να διεκδικήσουν μείωση των τιμολογίων για τις δαπάνες λειτουργίας των καταστημάτων, αύξηση των μισθών για να μπορεί ο πολίτης να αγοράζει αυτά που χρειάζεται σε καλή ποιότητα, βελτίωση της πρόσβασης στα καταστήματα (κυκλοφοριακό, πεζοδρόμια, δημοτική συγκοινωνία) και συνεχή υπενθύμιση για αγορές από τις τοπικές μικρές επιχειρήσεις. Ίσως έτσι, αποτρέψουμε τον οικονομικό μαρασμό και την φτωχοποίηση όλων μας.