Στην παρακάτω ανάρτηση στα social media προχώρησε πριν λίγη ώρα ο συνδημότης μας και Ηγέτης της Α.Ε.Μοσχάτου κ. Στέφανος Φαναρίτης, περιεκτικός όπως πάντα και εκφράζοντας ελεύθερα την άποψη του:

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες για ανθρώπους με υπομονή.
............................................
Α)*ΑΘλητικό*.
Κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα στην αρχαία Αθήνα επικράτησε μια περίεργη θεώρηση των πραγμάτων, η θεωρία των λεγόμενων Σοφιστών. Ενα σύστημα αξιών μέσω της εκπαίδευσης στην ρητορική και την δημιουργία μιας νέας ιδεολογίας της πόλης. 
Η αθηναϊκή δημοκρατία οδήγησε στην ανάπτυξη συγκεκριμένων πολιτικών ή ηθικών αντιλήψεων στο πλαίσιο της σοφιστικής σκέψης»] 
Η νέα αντίληψη γύρω από την πολιτική αρετή, είναι ότι αυτή διαπερνά τα «κοινωνικά στρώματα». Έτσι παρουσιάζεται μια άμεση σύνδεση μεταξύ της αθηναϊκής δημοκρατίας και της σοφιστικής κίνησης.
Ένας από τους αντιπροσωπευτικότερους Σοφιστές.ήταν ο Γοργίας και ένα χαρακτηριστικό κείμενο του είναι το Ελένης εγκώμιο. 
Με το κείμενο αυτό ο Γοργίας θέλει να δείξει ότι ο λόγος μπορεί να είναι εξίσου βίαιος όσο και η πραγματική βία και άρα ο λόγοςμπορεί να επιβάλει πράγματα. Ο Γοργίας αναφερόμενος στη φύση του λόγου, θεωρεί ότι ο λόγος, ο «μεγάλος δυνάστης"] όπως τον αποκαλεί, λειτουργεί με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικούς ανθρώπους. Επομένως δεν υπάρχει ένας «αντικειμενικά» σωστός (ή ορθός) λόγος για όλους τους ανθρώπους. 
Έχουμε λοιπόν εδώ την εισαγωγή του σχετικισμού αναφορικά με την αλήθεια. Η αλήθεια για τον Γοργία υποχωρεί μπροστά στην απαίτηση για αποτελεσματικότητα. Δηλαδή για τον ρήτορα, αυτό που προέχει δεν είναι τι λέγεται, αλλά τι επιτυγχάνεται με αυτό που λέγεται. Εξάλλου ο Γοργίας δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάποια αλήθεια που θα μπορούσε να εκφραστεί με το λόγο. Θεωρεί ότι οι λέξεις δεν αντιστοιχούν στα πράγματα και κυρίως, ότι δεν μπορούν να έχουν την ίδια αντιστοιχία σε όλους τους ομιλητές.
Και ο Πρωταγόρας επίσης υποστηρίζει την υποκειμενικότητα της γνώσης και την «ανυπαρξία γενικών κριτηρίων που να επιτρέπουν την διάκριση της αλήθειας από την πλάνη των υποκειμενικών γνώσεων». Συμπεραίνει ότι κάθε λόγος αντιστοιχεί σε μια υποκειμενική εμπειρία, ισοδύναμη με όλες τις άλλες, άρα η γλώσσα είναι ουδέτερη ως προς το ζήτημα της αλήθειας.
Έτσι οι Σοφιστές προσαρμόζουν την επιχειρηματολογία τους στις αντιδράσεις του εκαστοτε ακροατηρίου.
Ένας ικανός ρήτορας μπορεί να κατασκευάζει επιχειρήματα υπέρ, αλλά και εναντίονμιας δεδομένης υπόθεσης. Ο Πρωταγόρας στις Αντιλογίες υποστήριζε ότι «για κάθε πράγμα υπάρχουν δύο γνώμες, η μία αντίθετη στην άλλη».
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα οτι δεν υπάρχει μια αλήθεια αλλά πολλές....
Ανάλογα τα υποκειμενικά μας συμφέροντα λοιπόν, από διαφορετική σκοπιά ανάλογα αν τα λεγόμενα μας συμφερουν, κατά το δοκούν απλωμένα στο χρονοχώρο, οι άνθρωποι δίπλα μας είναι καλοί η κακοί... αντικειμενικοί η εμπαθείς, πατριώτες η δοσίλογοι...
Μακρά εισαγωγή αλλα χρήσιμη...
Η αλήθεια είναι Μία, ασφαλώς αδιαπραγμάτευτη, δεν κόβεται και ράβεται ανάλογα των επιθυμιών μας και φυσικά δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο πόσο εξυπηρετούμεθα μια δεδομένη χρονική στιγμή.
Οι Σοφιστές και οι Σοφιστίες τους είναι ωραία λογοτεχνικά κείμενα με σαφώς σκοπούμενη επιχειρηματολογία αλλά και ξύλινο εύπεπτο λόγο....

 

Β)*παραπολιτικό* 
Οι επικείμενες εκλογές.στον δήμο φαίνεται θα μας γεμίσουν το μυαλό Σοφιστίες και προφανώς θα γνωρίσουμε στιγμές απίστευτης χαράς με ψήγματα γνώσης απο σύγχρονους ρήτορες.
Η τελευταία Σοφιστία που αντιλήφθηκα (με την έννοια ότι παρερμηνεύθηκε και όχι με διάθεση απομείωσης κάποιας άποψης) ήταν η κατα την γνώμη μου άδικη επίθεση που δέχθηκε χθές το Moschato mag για ένα δημοσίευμα που απηχούσε την σκέψη πολλών συμπολιτών μας. Διόλου προσβλητικό και καθόλα δημοσιογραφικό. Θα τολμούσα να το χαρακτηρίσω έντιμο και σαφές. Ουδέτερο ως προς τις προθέσεις θα το χαρακτήριζα δεν προσπάθησε να εξυπηρετήσει κανέναν σκοπό.
Ειπώθηκαν πολλά και τα παιδιά που κάνουν αυτή την προσπάθεια δέχθηκαν αήθη επίθεση από κάποιους με βαρύτατους χαρακτηρισμούς.
Καταρχήν ας ξεκινήσουμε με μια.παραδοχή... Δεν χρειάζεται να Ρίχνουμε το επίπεδο σε καμία αντιπαράθεση σε όποιο επίπεδο. Είτε πολιτικό είτε αθλητικό είτε οτιδήποτε. Επιχειρηματολογούμε και ολοι κρινόμαστε. Δεν είναι όλος ο κόσμος πρόβατα που κατευθύνονται στο μαντρί από τσοπανόσκυλα...
Κατά δεύτερον πως γίνεται να έχω μετρήσει 20 post το τελευταίο χρονικό διάστημα με ευχαριστήρια για την αντικειμενικότητα του mag και την προβολή όλων των θέσεων χωρις αποκλεισμούς με ισοτιμία και σεβασμό? Ξαφνικά οι άνθρωποι αυτοί έγιναν αργυρώνητοι (μέσω του τεράστιου κορβανά των εκατομμυρίων της διαφήμισης που εισπράττουν...λες και μιλάμε για το CNN...) και κατηγορούνται?
Είναι άδικο και δεν συνάδει με το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Τα παιδιά αυτά έκαναν τιτάνια προσπάθεια και μαζί με τα άλλα καλά μέσα του Μοσχάτου μας (My Moschato, Moschatotavros.gr, moschatotavrossporty κλπ) έδωσαν στην πόλη ρυθμό....

Θέλω πολύ χρόνο να εξηγήσω αυτή την άποψή και ήδη έχω καταχραστεί την υπομονή όποιου με διαβάσει.
Το mag είναι ο παλμός της πόλης... Είναι το χτυποκάρδι της... Είναι η άμεση ροή της πραγματικότητας που βιώνουμε στον μικρόκοσμό της πόλης μας. Είναι ένα ζωντανό κανάλι άμεσης και αντικειμενικής πληροφόρησης.
Αυτά τα παιδιά βάζουν καρδιά και αυτό δεν πληρώνεται ...
Η καρδιά δεν είναι συνδρομητική....
Η ελευθερία έκφρασης είναι θεσμικά κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα.Δεν λέει το Σύνταγμα είναι θεσμικά κατοχυρωμένα όσα μας είναι βολικά.
Διαφωνήστε με την άποψή...
Άλλωστε δεν σας την πέρασαν για θέσφατο.... Από όσο ξέρω δεν αρνήθηκαν σε κανέναν να δώσουν βήμα. Απλά μην πυροβολείτε με τρόπο που προσβάλλει. Πίσω από τα σάιτ υπάρχουν άνθρωποι, οικογένειες σχεσεις. Ας μην το κάνουμε φθηνό.
Η αντιπαράθεση είναι επιχειρημάτων, απόψεων και πολιτικών....
Δεν γίνεται να πέφτει το επίπεδο με υπονοούμενα και έωλα επιχειρήματα.
Είναι μια μάχη πολιτική. Θεωρώ ότι όλοι θέλουν το καλό της πόλης και όλοι την αγαπάνε.
Κάποιοι μπορούν και θα πάρουν τις τύχες του Μοσχάτου και του ταύρου στα χερια τους για την επερχόμενη θητεία. Οι άλλοι ας.μην επιλέξουν να κάνουν στείρα αντιπολίτευση... ας σταθούν έντιμα με κριτική διάθεση δίπλα στους άλλους....
Ακόμα δεν γίνανε οι εκλογές και κάποιοι αντιπολιτεύονται τον επόμενο δήμαρχο.... τουλάχιστον αστείο και μη επωφελές για κανέναν.
Ας κάνουν όλοι ένα έντιμο αγώνα χωρίς υπερβολές.
Ο λαός έχει κρίση και θα αποφασίσει.
Χθές έγινε άδικη προσπάθεια φίμωσης του mag. 
Οι καλοί.φίλοι (δεν αλλάζει αυτό) που τοποθετήθηκαν με τόση σφοδρότητα ενάντια στο μέσον επέδειξαν κατά την γνώμη μου παρορμητικοτητα και βιασύνη. Ίσως δεν αντιλήφθηκαν το πνεύμα του δημοσιεύματος.
Στηρίζουμε mag. Θέλουμε να υπάρχει και θα δίνουμε την μάχη μας για να υπάρχει και να ενημερώνει.
Στηρίζουμε και τον γόνιμο εκάστοτε αντιπολιτευτική λόγο.
Είναι χρήσιμος και πεμπτουσία της Δημοκρατίας. 
Πραγματικά ότι γράφω είναι με απόλυτα καλή διάθεση και δεν θέλω να αντιπαρατεθώ με κανέναν. Όλοι φίλοι κι αδέλφια είμαστε σε αυτή την πόλη και θα συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε ο καθένας όπως το εννοεί. Κι αν δεν μπορούμε στα δημοτικά υπάρχουν και τα μεζεδοπωλεία.
Καλό βράδυ σε όλους.

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.