Last updated: on October 10, 2017

Η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει σχετικά με τη λειτουργία των Παιδικών Χαρών αρμοδιότητάς της και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη συντήρησή τους, ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 28942/11-5-2009 (ΦΕΚ Β’ 931) «Καθορισμός των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και των Κοινοτήτων, τα όργανα και η διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου τους, τη διαδικασία συντήρησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια», όπως τροποποιήθηκε με την αριθ. 27934/11-7-2014 (ΦΕΚ Β’ 2029) όμοια, εφαρμόζονται τα εξής στην περίπτωση συντήρησής τους:

• «Συντήρηση νοείται κάθε εργασία από ειδικευμένο προσωπικό, η οποία έχει σκοπό να διατηρήσει ή να επαναφέρει τον εξοπλισμό της παιδικής χαράς στο επίπεδο λειτουργίας και ασφάλειας που είχε κατά το στάδιο της αρχικής εγκατάστασής του, καθώς και του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από τον αναγνωρισμένο φορέα ελέγχου».
• «Για το λόγο αυτό θα πρέπει: (…) Να τίθεται εκτός λειτουργίας ο εξοπλισμός, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, έως ότου επισκευαστεί και να αντικαθίσταται, όταν κρίνεται ότι η επισκευή του είναι αδύνατη. Εάν ένα μόνο τμήμα του εξοπλισμού είναι προς αντικατάσταση, θα πρέπει τα παραμένοντα τμήματα να εξακολουθούν να είναι λειτουργικά και ασφαλή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφαλείας των προτύπων, άλλως τίθεται εκτός λειτουργίας το σύνολο του εξοπλισμού».

Σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής σύμφωνα με τον ισχύοντα Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής (ΦΕΚ Β’ 3051/5-9-2017) και ειδικά στο άρθρο 55, παράγραφος 4 αυτής ορίζεται ότι:

«Το Τμήμα Πεδίου Άρεως αφορά τα Άλσος Πεδίου του Άρεως, Λόφου Εθνικής Αντιστάσεως, Πλατεία Πρωτομαγιάς και Τμήμα Βυζαντινού Άλσους και είναι αρμόδιο ιδίως:

1. Για την εκτέλεση έργων και εργασιών ανάπτυξης και συντήρησης του πρασίνου του Άλσους.
2. Για την φύλαξη, καθαριότητα, φυτοπροστασία, μέριμνα για την ασφάλεια των επισκεπτών, χρηστών του Άλσους.
3. Για την εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και επισκευή αυτόματου δικτύου ποτίσματος καθώς και υδραυλικών εγκαταστάσεων (αντλίες κ.λπ.), σιντριβανιών και υδάτινων διαδρομών.
4. Για την εγκατάσταση, συντήρηση, λειτουργία και επισκευή ηλεκτρονικών συστημάτων, Η/Μ και εγκαταστάσεων φωτισμού.
5. Για τη λειτουργία της αποθήκης υλικών και εξοπλισμού του Άλσους.
6. Για τη συντήρηση παιδικών χαρών.
7. Για τη διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων και πολιτιστικών χώρων.
8. Για την οργάνωση του συστήματος πυρασφάλειας του Άλσους.
9. Για την οργάνωση και λειτουργία των μικρών ζωολογικών κήπων.»

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών, η Περιφέρεια οφείλει να θέτει εκτός λειτουργίας τις Παιδικές Χαρές που ο εξοπλισμός τους χρήζει επισκευής και αντικατάστασης. 

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζον ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει ένα νομοσχέδιο για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μόλις δύο χρόνια μετά την πρώτη ψηφοφορία, που αποφάσισε να μην επιδιώξουν την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. "Μπορώ να επιβεβαιώσω σήμερα ότι το νομοσχέδιο για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας θα δημοσιευθεί για διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα", είπε. "Είμαι αποφασισμένη η Σκωτία να έχει τη δυνατότητα να επανεξετάσει το ζήτημα της ανεξαρτησίας, και να το πράξει πριν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ".

Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα της Στάρτζον (SNP), το οποίο κατέχει την εξουσία στο αποκεντρωμένο κοινοβούλιο της Σκωτίας, αγωνίστηκε για να αποσχιστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το δημοψήφισμα του 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Οι ψηφοφόροι απέρριψαν την πρόταση αυτή με 55 τοις εκατό. Το SNP στη συνέχεια αγωνίστηκε το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δημοψήφισμα του Brexit του Ιουνίου, στο οποίο η πλειοψηφία επέλεξε να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Αλλά η πλειοψηφία των Σκωτσέζων ψηφοφόρων απέρριψε το Brexit, με 62 τοις εκατό της να επιλέγει την παραμονή στην ΕΕ - και αυτό έδωσε νέα πνοή στην εκστρατεία για την ανεξαρτησία.

"Το Brexit θα βλάψει την οικονομία μας"

Η ανακοίνωση σημαίνει ότι η Στάρτζον έστειλε το ισχυρότερο μήνυμά της στη βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι - αν δεν μπορέσει να διαπραγματευτεί αυτό που έχει ονομάσει "ήπια Brexit", Σκωτία θα παραμείνει ένα "αγκάθι". "Αν νομίζετε έστω και για ένα δευτερόλεπτο ότι δεν είμαι σοβαρή στο να κάνω ό, τι χρειαστεί για να προστατεύσω τα συμφέροντα της Σκωτίας, τότε ξανασκεφτείτε το" είπε η Στάρτζον. Η Στάρτζον είπε επίσης ότι οι βουλευτές του SNP στο Westminster θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που ενεργοποιεί την τυπική διαδικασία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η Σκωτία δεν ψήφισε γι 'αυτό και έτσι ούτε οι βουλευτές μας θα το κάνουν", είπε.

"Θα εργαστούμε επίσης να πείσουμε τους άλλους - Εργατικούς, Φιλελεύθερους και μετριοπαθείς Συντηρητικούς- να ενωθούν μαζί μας σε μια συμμαχία εναντίον ενός σκληρού Brexit, όχι μόνο για τη Σκωτία, αλλά και για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. "Γνωρίζουμε ότι το Brexit θα βλάψει την οικονομία μας. Το σκληρό Brexit, θα μας απομακρύνει, όχι μόνο από την ΕΕ, αλλά και από την ενιαία αγορά, καθώς, θα είναι καταστροφικό".

"Η μόνη εναλλακτική στο Brexit είναι το μη Brexit"

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να έχει μία μερική έξοδο από την ΕΕ. "Η πικρή αλήθεια είναι ότι το Brexit θα είναι ένα πλήγμα για όλους μας" είπε ο Τουσκ. "Κατά τη γνώμη μου, η μόνη εναλλακτική στο Brexit είναι το μη Brexit".

Η ανακοίνωση έφερε σε δύσκολη θέση τη Μέι, η οποία πρέπει να ικανοποιήσει το 52 τοις εκατό των ψηφοφόρων που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πολλών και από το δικό της κόμμα - μερικοί από τους οποίους είναι θυμωμένοι που οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την έξοδο δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Αλλά την ίδια στιγμή η Μέι πρέπει να επιδιώξει την καταπολέμηση των αποσχιστικών συναισθημάτων στη Σκωτία, ίσως με τη χορήγηση εξαιρέσεων στη χώρα ή περαιτέρω εξουσιών. Και πρέπει να συμφωνήσει με την ΕΕ, ότι δεν θα βλάψει το εμπόριο, ρισκάροντας της περαιτέρω πτώση της στερλίνας.

abc.net.au

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.