Επιθετικά συνεχίζει την ακραία αντιμεταναστευτική πολιτική ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, καθώς αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει πρόστιμο έως 5.500 (!) ευρώ για κάθε διασωθέντα πρόσφυγα από μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) σε ιταλικό έδαφος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Η απόφαση του προβλέπεται να προταθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών μέσα στις επόμενες μέρες και έπειτα θα πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. 

Ο Guardian είχε πρόσβαση στο πρόχειρο του νομοσχεδίου, στο οποίο αναφέρεται πως θα επιβάλλεται πρόστιμο στις ΜΚΟ «από 3.500 έως 5.500 ευρώ για κάθε μεταφερθέντα μετανάστη», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, αναμένεται να αφαιρείται η άδεια μεταφοράς ανθρώπων από τις ΜΚΟ από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

Το βρετανικό μέσο υπολόγισε ότι οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», για παράδειγμα, θα έπρεπε να είχαν πληρώσει 440 εκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση 80.000 ανθρώπων, εάν το διάταγμα ήταν ήδη σε ισχύ τα τελευταία τρία χρόνια. 

Αντιδράσεις από τις ΜΚΟ

Οι ΜΚΟ που που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία έσπευσαν άμεσα να καταδικάσουν το νομοσχέδιο. «Το νέο διάταγμα απειλεί τις αρχές της νομιμότητας και το καθήκον της διάσωσης ανθρώπινων ζωών» δήλωσε στον Guardian η Claudia Lodesani, πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ιταλίας. «Είναι σαν να βάζουμε πρόστιμα στα ασθενοφόρα γιατί μεταφέρουν ασθενείς στο νοσοκομείο», προσέθεσε.

Τη σκυτάλη πήρε η Τζόρτζια Λινάρντι από την ΜΚΟ Sea-Watch, η οποία κατήγγειλε την ιταλική κυβέρνηση. «Φανερώνεται η αδυναμία της κυβέρνησης, η οποία δεν είναι ικανή να λύσει το προσφυγικό με δημοκρατικά μέσα και συνεχώς νιώθει την ανάγκη να βρει λύση μέσω ενίσχυσης των νομικών ποινών», τόνισε.

«Οι νέοι νόμοι αντιτίθενται στο Σύνταγμα»

Ο Ιταλός γερουσιαστής Γκρεγκόριο Ντε Φάλκο, μέλος του κινήματος M5S, που αποβλήθηκε από την κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς δεν ψήφισε τον «Νόμο Σαλβίνι», ο οποίος καταργούσε την ανθρωπιστική προστασία για όσους αποκλείονται από το καθεστώς του πρόσφυγα, κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως αντισυνταγματικό. 

«Αντί να θεωρούμε εγκληματίες τις ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες, η Ιταλία θα πρέπει να θρηνεί για τα θύματα την πρόσφατη θαλάσσια τραγωδία» δήλωσε στη Huffington Post ο Ντε Φάλκο, αναφερόμενος στην τραγωδία στα ανοιχτά της Τυνησίας, που είχε ως αποτέλεσμα 70 νεκρούς μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Δεν έχει «φρένο» ο Σαλβίνι

Το νέο νομοσχέδιο δεν αποτελεί έκπληξη στην πολιτική του Σαλβίνι. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Λέγκας έχει φέρει προς ψήφιση σωρεία αντιμεταναστευτικών νόμων, πέραν από τον «Νόμο Σαλβίνι». Μία από αυτές περιλαμβάνει και τον αποκλεισμό ανθρωπιστικών σκαφών που στέλνει ο στρατός για τους πρόσφυγες, αγνοώντας το γεγονός ότι αυτά τα σκάφη εμπίπτουν στον έλεγχο του υπουργείο Άμυνας και όχι στον δικό του θώκο.


Efsyn.gr

 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.