Last updated: on June 18, 2018

Η μελέτη και η χρηματοδότηση με 800.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την ανάπλασή του είναι πολύ θετική ενέργεια και όχι μόνο μας βρίσκει σύμφωνους, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει.,,, αναφέρουν οι Πολίτες Σε Δράση για την Ανατροπή με email που έστειλαν στην ιστοσελίδα μας.

Διαβάστε:
 

Για το πάρκο Ηρώων ή πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων

Το πάρκο Ηρώων ή πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων στον Ταύρο είναι ένας χώρος που ο καθένας θα ήθελε να υπάρχει στην περιοχή του. Έχει υψηλή βλάστηση και θα μπορούσε να συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Παλαιότερα το πάρκο αυτό είχε ζωή, οι πολίτες το απολάμβαναν και το αξιοποιούσαν. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το πάρκο εγκαταλείφτηκε και ερημώθηκε. Η μελέτη και η χρηματοδότηση με 800.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την ανάπλασή του είναι πολύ θετική ενέργεια και όχι μόνο μας βρίσκει σύμφωνους, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει.

Έχουμε, όμως, να κάνουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:

1. Στη διαχειριστική μελέτη και στη μελέτη ανάπλασης κακώς η φύτευση αποτελεί μόνο το 50% των 53 στρεμμάτων της συνολικής έκτασης ενώ σύμφωνα με το ΦΕΚ των διαχειριστικών μελετών θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 80%. Αυτό αλλοιώνει το χαρακτήρα του πάρκου πρασίνου.

Έχουμε προτείνει την επαναφορά του πρασίνου στο 80% με μείωση των τσιμεντοστρωμένων χώρων (πάρκινγκ) και κατασκευών (επέκταση αναψυκτηρίου) με νέο συνολικό σχεδιασμό.

2. Το πάρκο ως πηγή οξυγόνου και τόπος αναψυχής είναι ένας πόλος έλξης για τους περιοίκους αλλά και για όλους τους κατοίκους του δήμου μας και των υπόλοιπων δήμων της Αττικής. Είναι όπως λέμε ένας υπερτοπικός τόπος έλξης. Όμως, ως τέτοιος θα έπρεπε να προσφέρει και δυνατότητα πρόσβασης σε όλους. Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί δεν συνδέεται η προσβασιμότητα των πολιτών με την κυκλοφοριακή μελέτη για τον Ταύρο και τα Μ.Μ.Μ. ευρύτερα και τοπικά. Είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε και τη δημοτική συγκοινωνία αλλά και την αστική με βάση και ορμητήριο το πάρκο. Τι ωφελεί να έχουμε ένα πάρκο χωρίς να μπορούμε να το επισκεφτούμε;

Αν όλα αυτά είχαν γίνει δε θα παρουσιαζόταν ως « ανάγκη» το πάρκινγκ 100 θέσεων εντός του πάρκου, του οποίου η αυθαίρετη δημιουργία είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπεί το πάρκο σε ιδιωτικό «κτήμα» εκδηλώσεων, όπου η ανεξέλεγκτη παρουσία αυτοκίνητων έφθανε μέχρι τους χώρους πρασίνου και το αμφιθέατρο είχε μετατραπεί σε αποθήκη του καταστηματάρχη. Διαφωνούμε με την κατασκευή του. Επαρκεί το πάρκινγκ που γειτνιάζει με το στρατόπεδο ώστε να μη διακόπτεται η συνέχεια και ο χαρακτήρας του χώρου.

Η τάση θα πρέπει να είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το χώρο πάρκινγκ και να επεκτείνουμε το χώρο πρασίνου.

3. Σε αυτήν τη φάση εκτός από τις υποδομές (φωτισμός- άρδευση) έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην δημιουργία πρόσθετης φύτευσης και στην κατάλληλη διαμόρφωση της υπάρχουσας και όχι στην κατασκευή για παράδειγμα νέας παιδικής χαράς ενώ τέτοια ήδη υπάρχει, γιατί τα φυτά είναι αυτά που θέλουμε να βλέπουμε περισσότερο σε ένα χώρο πρασίνου. Αυτό κυρίως λείπει στην πόλη μας και σε όλη την Αττική και επειδή απαιτείται χρόνος για να αναπτυχθούν πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτά. Η Αθήνα είναι από τις πρωτεύουσες με το λιγότερο πράσινο, πολύ πίσω ακόμη και από πρωτεύουσες του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Οι ειδικοί, επίσης, προτείνουν να επιλέγουμε φυτά μεσογειακού τύπου που δεν έχουν ανάγκη πολύ νερό, είναι φθηνά και συμβατά με τις κλιματολογικές συνθήκες του τόπου μας. Τέλος

4. Θα θέλαμε να καταγγείλουμε την απαξίωση του Κοινοτικού Συμβουλίου που φαίνεται από το γεγονός ότι η αρχική μελέτη για το πάρκο δεν συζητήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο με ευθύνη της πλειοψηφίας (έλλειψη απαρτίας). Αλλά και η συζήτηση στο Κ. Σ. για την έγκριση της πρώτης φάσης του έργου, με ευθύνη του αντιδημάρχου Ταύρου κ. Δαμηλάκου, ξέφυγε από την ουσία και με αντιδημοκρατικό τρόπο η πλειοψηφία εξανάγκασε σε αποχώρηση τον κοινοτικό μας σύμβουλο που έκανε εισήγηση εκ μέρους της παράταξής μας.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι σε παλαιότερες τοποθετήσεις μας είχαμε προτείνει:

* το αναψυκτήριο να δοθεί σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) για την καταπολέμηση της ανεργίας συμπολιτών μας και να έχει κοινωνικό τιμολόγιο

* οι στεγασμένοι χώροι του πάρκου να αποδοθούν σε χρήση στους δημότες ως αναγνωστήριο, wifi area και για πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις των τμημάτων του Πνευματικού Κέντρου και όχι μόνο, ώστε να υπάρχει διαρκής χρήση του χώρου από τους πολίτες. Αυτό μαζί με το διάδρομο άθλησης θα εξασφαλίσει συνεχή ανθρώπινη παρουσία και κατά συνέπεια ασφάλεια του χώρου.

Δυστυχώς για όλα τα παραπάνω δεν εισακουστήκαμε.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι καθώς προχωράει το έργο δε θα τα διεκδικούμε!

Δημοτική Ριζοσπαστική Κίνηση

«Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»

 

 

 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.