ΤΑΥΡΟΣ 

Δείτε αναλυτικά

Last updated: on July 29, 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Θέμα: Χρηματοδότηση για άμεση αποκατάσταση του κτιρίου των πρώην σφαγείων Ταύρου του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου και αποζημίωση των φορέων που στεγάζονταν σε αυτόγια τις απώλειες που υπέστησαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

 

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στα κτίρια των πρώην σφαγείων Ταύρου με ολοσχερή καταστροφή. Στα  κτίρια αυτά στεγάζονταν:

  • Η «Μουσική Γωνιά» της κοινότητας Ταύρου – εκεί γίνονται μαθήματα μουσικής, εκμάθηση μουσικών οργάνων, λειτουργεί χορωδία και Μουσικοκινητική ΑΜΕΑ. Κάηκαν μουσικά όργανα και παρτιτούρες της «Μουσικής Γωνιάς».
  • Η ομάδα κοπτικής-ραπτικής του Δήμου. Κάηκαν οι ραπτομηχανές και ο εξοπλισμός τους.
  • Οι «Ταυρίωνες» - Ομάδα Ελληνικών Παραδοσιακών χορών. Κάηκε το βεστιάριο με τις στολές τους. Πολλές από αυτές ήταν από δωρεές πολλών χρόνων, άλλες ήταν χειροποίητες από την ομάδα κοπτικής-ραπτικής του Δήμου και τα μέλη του συλλόγου «Ταυριώνων» και άλλες αγορασμένες με έξοδα του συλλόγου.
  • Το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου. Κάηκε το βεστιάριο και τα σκηνικά τους. Ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν παραστάσεις το Σεπτέμβριο.
  • Ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «ΣΕΡΡΑ». Κάηκαν όλες οι στολές μαζί με τα εξαρτήματα τους (κοσμήματα κλπ), επίσης κάηκαν και συσκευές μικροφωνικής (κονσόλα, ηχεία).Το κόστος της ζημιάς που επήλθε, δεν μπορεί να αποτιμηθεί μόνο σε χρήματα, το συναισθηματικό φορτίο για τα μέλη του Ιστορικού χορευτικού ομίλου Ποντίων «ΣΕΡΡΑ» είναι πολύ μεγαλύτερο. Ενδεικτικά, οι 30 φορεσιές που καταστράφηκαν με όλα τα κοσμήματα και τα εξαρτήματά τους, το κόστος της καθεμιάς εξ αυτών κυμαίνεται από 800 έως1000 ευρώ.
  • Τα γραφεία όπου βρίσκονται οι διοικητικές υπηρεσίες του πνευματικού κέντρου. Κάηκε ο τεχνικός εξοπλισμός τους (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές κλπ) καθώς και το αρχείο με όλους τους φακέλους και τα έγγραφα του πνευματικού κέντρου.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ Υπουργοί, αν προτίθενται:

  • Να προχωρήσουν σε έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου για την άμεση αποκατάσταση του κτιρίου με αναβαθμισμένες αντιπυρικές και αντισεισμικές προδιαγραφές.
  • Να γίνει εκτίμηση του κόστους των ζημιών που υπέστησαν οι φορείς που στεγάζονταν στα κτίρια και να αποκατασταθούν πλήρως με δαπάνες των υπουργείων. 
  • Να  λάβουν μέτρα ώστε να προβλεφθεί  προσωρινά ως την αποκατάσταση του κτιρίου η άμεση στέγαση των φορέων, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις δραστηριότητές τους,  με ευθύνη και δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Μανωλάκου Διαμάντω


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Θέμα: Χρηματοδότηση τουΧορευτικού Ομίλου Ποντίων «ΣΕΡΡΑ» για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν το αρχείο του και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο κτίριο των Παλαιών Σφαγείων του Δήμου Ταύρου-Μοσχάτου

 

Η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2020 που ξέσπασε στο κτίριο των Παλαιών Σφαγείων του Δήμου Ταύρου-Μοσχάτου, είχε ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του.

Σε μία από τις αίθουσες του κτιρίου στεγαζόταν και ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «ΣΕΡΡΑ» ο οποίος έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, τόσο σε υλικό, όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.

Ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «ΣΕΡΡΑ» είναι ένα σωματείο με πλούσια πολιτισμική παρακαταθήκη στον τομέα της ποντιακής παράδοσης, με σκοπό την αυθεντική αποτύπωση και αναπαράσταση της παράδοσης του Πόντου (χορών, μουσικής, ενδυμασιών). Συστήθηκε το 1992 και έχει αναπτύξει στην πορεία του ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα. Μέσα από πολυετή έρευνα γύρω από την ποντιακή παράδοση έχει προχωρήσει στην έκδοση οπτικοακουστικού υλικού (CDs-DVDs) με όλη τη μουσικοχορευτική παράδοση του Πόντου, στην έκδοση βιβλίων, τη διοργάνωση επιστημονικών συμποσίων και σε πλήθος επιστημονικών διαλέξεων ιστορικού και λαογραφικού χαρακτήρα και διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου.

Η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2020, επέφερε μη αναστρέψιμο πλήγμα τόσο στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Συλλόγου (ηχεία, μικροφωνική εγκατάσταση, γραμματειακό αρχείο, αντίτυπα των βιβλίων του Συλλόγου), αλλά κυρίως στην πλούσια και άρτια ιματιοθήκη του, στην οποία φυλάσσονταν παραδοσιακές φορεσιές μαζί με τα κοσμήματα και εξαρτήματα, όλα πιστά αντίγραφα της εποχής και της περιοχής όπου άνθισε ο ελληνισμός του Πόντου. Ενδεικτικά,  χάθηκαν 30 φορεσιές με όλα τα κοσμήματα και τα εξαρτήματά τους, με το κόστος της καθεμιάς εξ αυτών να κυμαίνεται από 800 έως1000 ευρώ.

Φυσικά το κόστος της ζημιάς που επήλθε, δεν μπορεί να αποτιμηθεί μόνο σε χρήματα, το συναισθηματικό φορτίο για τα μέλη του Ιστορικού χορευτικού ομίλου Ποντίων «ΣΕΡΡΑ» είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού καταστράφηκε το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών και κόπων.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν:

Για την άμεση εκτίμηση του κόστους των ζημιών σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε αρχειακό υλικό που έχει υποστεί ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «ΣΕΡΡΑ» ώστε να αποκατασταθούν πλήρως με δαπάνες των υπουργείων. 

Ώστε να προβλεφθεί με ευθύνη και δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού η άμεση στέγαση του Συλλόγου, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές του. 

 

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Μανωλάκου Διαμάντω

Speed up your social site in 15 minutes
 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.