Last updated: on January 12, 2018

Ο υπεύθυνος Παιδείας της Δημ. Παράταξης Μαζί Μπροστά, με ανάρτηση του στο διαδίκτυο απευθύνει ερώτημα προς τη Δημοτική Αρχή για το ζήτημα που έχει προκύψει με το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, έπειτα από πληροφορίες γονέων, των οποίων τα παιδιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα και αναφέρουν ότι οι συμβάσεις των τριών εκπαιδευτικών πρόκειται να λήξουν σύντομα.

 
Διαβάστε :
 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ;


Οι σημερινές συνθήκες της πολυεπίπεδης κρίσης που βιώνουμε έχουν μια σειρά από δραματικές επιπτώσεις στο πεδίο της γνώσης. Γιατί δεν είναι μόνο οι κατακόρυφες μειώσεις των πόρων για την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, είναι και μια βαθιά κρίση αξιών που επιβάλλουν στην εκπαίδευση να αναμορφωθεί πλήρως στα πρότυπα της εμπορευματικής αγοράς. Η εκπαίδευση στο σήμερα αντί να αμβλύνει, εντείνει όλο και περισσότερο την ταξική διαίρεση, ωθεί στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην περιθωριοποίηση. Είναι μια εκπαίδευση στα χέρια του κράτους και της αγοράς που συντρίβει τα όνειρα των νέων ανθρώπων Είναι μια εκπαίδευση πολιτιστικής παρακμής.

Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο για την κοινωνία και τους από τα κάτω πολλοί Δήμοι ήρθαν να συμπληρώσουν τις παραλήψεις και την αδιαφορία, σκόπιμη ή όχι της πολιτείας με όσες δυνάμεις έχουν, συμβάλλοντας έστω και στο ελάχιστο σε μια διαφορετική κατεύθυνση.


Στο Δήμο μας αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε, εδώ και χρόνια, την προσπάθεια για δημιουργία ενός κοινωνικού φροντιστηρίου για μαθητές και υποψήφιους φοιτητές στο οποίο θα προσφέρουμε εθελοντικά όσες ώρες μπορούμε σε όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος της εκπαίδευσης. Παράλληλα καλούσαμε τους εκπαιδευτικούς και φοιτητές που πιστεύουν ότι αυτή η κίνησή μας έχει νόημα και θέλουν βοηθήσουν, να έρθουν σε επαφή μαζί μας ώστε να διαμορφώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και ευρύτερο πρόγραμμα.


Και ενώ για λίγο λειτούργησε και ο αριθμός των μαθητών που επιθυμούσαν να ενταχθούν συνεχώς αυξανόταν , για λόγους που δε γνωρίζουμε το σχ. έτος 2016 -17 το κοινωνικό φροντιστήριο δε λειτούργησε καθόλου .


Το σχ. έτος 2017 - 18 διαβάσαμε με χαρά στις ανακοινώσεις του δήμου μας πως έχοντας καλύψει τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα λειτουργούσε απρόσκοπτα , δίνοντας τα αναγκαία εφόδια στους μαθητές και τις μαθήτριες που αγωνίζονται για την εισαγωγή τους στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πληροφορίες όμως που έχουμε από γονείς των 50 περίπου παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα , μας λένε πως σύντομα θα σταματήσουν να λειτουργούν αφού όπως μαθαίνουμε οι συμβάσεις των τριών καθηγητών λήγουν άμεσα δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου.


Και ρωτάμε τη δημοτική αρχή: αλήθεια τι έκανε, ώστε για όλη τη σχολική χρονιά, να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου;


Γιατί δεν απευθύνθηκε στο εθελοντικό κίνημα της πόλης μας, με δεδομένη τη συμμετοχή άξιων δασκάλων και καθηγητών συμπολιτών μας, συνταξιούχων και μη, τα προηγούμενα έτη.


Ποια προσπάθεια έγινε ώστε σε συνεργασία με τα φροντιστήρια της πόλης να υπάρξουν υποτροφίες για τα παιδιά που έχουν ανάγκη στήριξης;


Τι απαντά στους μαθητές και τους γονείς τους που έχτισαν το πρόγραμμα τους, στήριξαν τα όνειρά τους, στις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής;

Να θυμίσω δηλώσεις του Δημάρχου στα τοπικά μέσα ενημερώσεις:

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, δήλωσε σχετικά:

“Για δεύτερη χρονιά στο Δήμο μας διοργανώνουμε μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές οι οικογένειες των οποίων δοκιμάζονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά των εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν τα τμήματά του, ενώ ανήκουν σε ένα γενικό πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής που έχουμε σχεδιάσει με κατεύθυνση την παιδεία και τη στήριξη της μαθητικής κοινότητας, όπως τη στήριξη της σίτισης στο ολοήμερο σχολείο, το κοινωνικό πανεπιστήμιο, τα μαθήματα της Δια Βίου Μάθησης. « Εφημερίδα: Καλλιθέα αγάπη μου».


Τόσα χρόνια μετά με συνθήκες ακόμη πιο δύσκολες με περισσότερες οικογένειες να έχουν ανάγκη το Κοινωνικό φροντιστηρίο, ποια αξία έχουν τέτοιες δηλώσεις;
Πιστεύοντας πως εάν θέλουμε κάποτε να ξεφύγουμε από τις συμπληγάδες, πρέπει να επενδύσουμε στα νέους και τις νέες της πόλης μας πρέπει η παιδεία να είναι προτεραιότητα και ότι σύνθημά μας πρέπει να είναι «για τα Παιδιά που μεγαλώνουμε…». ως παράταξη «μαζί μπροστά Μοσχάτο – Ταύρος», καλούμε τη δημοτική αρχή άμεσα να δώσει λύση και να μην σκοτώσει τις ελπίδες των νέων μας που επένδυσαν το μέλλον τους στις «κοινωνικές δομές της πόλης».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΦΡΟΝΤΙΣΤΉΡΙΟ, ΑΝΑΓΚΑΊΟ ΣΉΜΕΡΑ ΌΣΟ ΠΟΤΈ ΆΛΛΟΤΕ


ΚΑΡΑΒΑΣΕΛΑΣ ΣΤΑΘΗΣ δάσκαλος
Υπεύθυνος Παιδείας Της δημοτικής παράταξης ΜΑΖΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Μοσχάτο - Ταύρος

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.