Last updated: on November 30, 2017

Διαβάστε τι ακριβώς προτείνει ο συντονιστής Ομάδας Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Δημοτικών έργων της Δημοτικής Παράταξης μαζί μπροστά ΜΟΣΧΑΤΟ-ΤΑΥΡΟΣ, κ. Περικλής Δεμεντής για την αναβάθμιση του κέντρου του Μοσχάτου & της Λεωφόρου Μακρυγιάννη:
 

Φίλες και φίλοι,
Μας γνωρίσατε πρόσφατα μέσα από τις πρόσφατες ομιλίες του επικεφαλής της παράταξης μαζί μπροστά κ.Αντώνη Μπούτση παρουσία εκατοντάδων συμπολιτών μας σε Μοσχάτο και Ταύρο, ο οποίος παρουσίασε την Ιδρυτική μας Διακήρυξη Αρχών και ανέπτυξε το συλλογικό όραμά μας με δράσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας.
Σήμερα η αρμόδια ομάδα δράσης της παράταξης: Πολεοδομικού σχεδιασμού & Δημοτικών έργων θα σας περιγράψει την πρότασή της για την Αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου του Μοσχάτου, η οποία πρόταση παρότι εγγράφηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου 2014-2019 ύστερα από αίτηση του επικεφαλή μας, στην συνέχεια η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να την εγγράψει στο ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 με 0,01 €, πρακτική την οποία η ίδια εφαρμόζει σε πάρα πολλά έργα της, που δεν έχουν εγγεγραμμένη χρηματοδότηση.
Τέτοιες πρακτικές είναι άλλωστε συνήθεις από την Δημοτική μας Αρχή που δεν σέβεται το ίδιο το πρόγραμμά της, παρουσιάζοντας υστέρηση υλοποίησης σε έργα, τα οποία ενώ έχουν διασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω των ίδιων πόρων της Περιφέρεια Αττικής από τα μέσα του 2015 δεν έχει κατορθώσει να εκταμιεύσει ούτε 1 ευρώ για τον τόπο μας μέχρι σήμερα.
Με φτηνές δικαιολογίες ότι το «Πράσινο Ταμείο» δεν ανοίγει το πουγκί του, το νέο «ΕΣΠΑ» δεν τρέχει δράσεις για Δήμους ή ότι το υφιστάμενο προσωπικό δεν είναι επαρκές, προσπαθεί να πείσει ότι δεν φταίει η Δημοτική Αρχή για την εμφανή πλέον ανικανότητά της να απορροφήσει ξένους πόρους. Γιατί από ίδιους πόρους, τα 125.000 € που έχει εγγράψει στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, άντε να κάνεις 5 έως 6 μελέτες στο πόδι και αυτές με απ’ ευθείας ανάθεση.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων εμείς δεν θα στοχοποιήσουμε υπαλλήλους του Δήμου για την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, θα συνεχίσουμε όμως να ασκούμε την απαιτούμενη κριτική στην Δημοτική Αρχή και θα πιέζουμε παντοιοτρόπως για την υλοποίηση των έργων, αλλά παράλληλα θα επεξεργαζόμαστε και θα αναδεικνύουμε τις δικές μας προτάσεις για τον Δήμο μας ως υπεύθυνη παράταξη.

Με γνώμονα το γενικότερο λειτουργικό συμφέρον της πόλης μας σας παρουσιάζουμε σε αδρές γραμμές την πρότασή μας για την Αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου του Μοσχάτου:
Το ιστορικό κέντρο του Μοσχάτου- η αγορά του Μοσχάτου τα τελευταία χρόνια εμφανίζει στοιχεία οικονομικής δυσπραγίας λόγω της κρίσης αλλά και στοιχεία λειτουργικής επιβάρυνσης εξαιτίας ενός ξεπερασμένου λειτουργικού σχεδιασμού, ο οποίος αδυνατεί να εξυπηρετήσει σε ώρες αιχμής πολίτες και οχήματα.
Επιπλέον η χρόνια χρήση των δομικών υλικών έχει επιφέρει πολλές φθορές στο οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια του κέντρου , ώστε όλα και από κοινού να συμπληρώνουν δυστυχώς μια κακή εικόνα στο κέντρο της πόλης .
Κοινή διαπίστωση επίσης είναι ότι το πλάτος των πεζοδρομίων του κεντρικότερου δρόμου της Λεωφ. Μακρυγιάννη δεν είναι επαρκή για τις προβλεπόμενες χρήσεις, ενώ αντίθετα το πλάτος του οδοστρώματος κρίνεται ως υπερ-επαρκέστατο για να λειτουργεί με μία κυκλοφοριακή λωρίδα από βορρά προς νότο.
Προκειμένου λοιπόν το ιστορικό κέντρο του Μοσχάτου και ιδιαίτερα η Λεωφόρος Μακρυγιάννη να αναβαθμιστούν και να γίνουν ποιο φιλικοί αλλά και περισσότερο ελκυστικοί για τον πολίτη προς όφελος της εμπορικής επισκεψιμότητας του κέντρου αλλά και της γενικότερης εικόνας της πόλης προτείνουμε ως παράταξη τις εξής κατά σειρά λειτουργικές παρεμβάσεις:

• διαμόρφωση και κατασκευή υπαίθριου parking αυτοκινήτων σε ενοικιαζόμενο ή σε δημοτικό χώρο πλησίον του κέντρου (Σολωμού & Λυκούργου).

• ανάπλαση της Λεωφ. Μακρυγιάννη με μείωση του πλάτους του δρόμου, δημιουργία εσοχών παρκαρίσματος αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, διεύρυνση πεζοδρομίων, οριζόντιες διαγραμμίσεις πεζών και οχημάτων , τοποθέτηση καθιστικών (παγκάκια), αναδιάταξη παρτεριών και πράσινου, αναδιάταξη κάδων απορριμμάτων με πιθανή βύθισή των σε διαθέσιμους κοινόχρηστους χώρους και για την διευκόλυνση των ΑΜΕΑ οριοθετημένες θέσεις παρκαρίσματος και κατασκευή σύγχρονων ραμπών σε κάθε τετράγωνο.

• Εγκατάσταση επαρκούς και ομοιόμορφου φωτισμού συνοδευόμενο από σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας.

• κατασκευή ποδηλατοδρόμων κατά μήκος των εγκάρσιων δρόμων με την Λεωφ. Μακρυγιάννη, προκειμένου να υπάρξει κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου αλλά και διασύνδεση των περιφερειακών ποδηλατοδρόμων μεταξύ των.
• Οριοθέτηση θέσεων parking για ποδήλατα στην συμβολή των εγκάρσιων ποδηλατοδρόμων με την Λεωφ. Μακρυγιάννη.

Η αναβάθμιση της λειτουργίας της Λεωφ. Μακρυγιάννη και των εγκάρσιων δρόμων του ιστορικού κέντρου του Μοσχάτου καθώς και η λειτουργία ενός οργανωμένου δημοτικού parking θα συμβάλλουν ουσιαστικά και καθοριστικά στην εικόνα της πόλης και μέσω αυτής στην τόνωση της εμπορικής αγοράς, την οποία έχουν ανάγκη οι καταστηματάρχες της πόλης μας.

Σε επόμενη ανάρτηση θα σας παρουσιάσουμε σχεδιαστικά και εξειδικευμένα σε πραγματικά υπόβαθρα τις επί μέρους παρεμβάσεις που θα προτείνουμε να εφαρμοστούν στο ιστορικό κέντρο του Μοσχάτου!!!!

Συντονιστής Ομάδας Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Δημοτικών έργων
της Δημοτικής Παράταξης
μαζί μπροστά ΜΟΣΧΑΤΟ-ΤΑΥΡΟΣ

Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός
Περικλής Α. Δεμεντής

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.