ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ 

Σίγουρα πάντως, το ερώτημα που έχει να κάνει με το πόσο συντηρητική είναι η Κοινωνία του Μοσχάτου, πέρα ότι χρειάζεται πολύ έρευνα, κοινωνιολογική μελέτη και αντικειμενικότητα για να απαντηθεί, γεννά και ένα νέο

Last updated: about a month ago

Η αναμενόμενη κατά πολλούς στροφή στον συντηρητισμό σε διεθνές επίπεδο, λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, έχει ανοίξει έναν κύκλο συζητήσεων σχετικά με το λεγόμενο νέο-συντηρητισμό και εάν αυτός ταυτίζεται με τον λαικισμό, μέσα σε άλλα.

Σύμφωνα μάλιστα με μια πιο κοινωνιολογική-φιλοσοφική προσέγγιση που έχει εκφραστεί πολύ έντονα "Ο συντηρητισμός δεν συνιστά τόσο φιλοσοφία όσο προδιάθεση", κάτι που έχει να κάνει με το θεσμό της οικογένειας, της εκκλησίας και των τοπικών ενώσεων.

Σε τοπικό επίπεδο, σε κλειστές κοινωνίες όπως το Μοσχάτο για παράδειγμα, μια πόλη όπου ο ένας γνωρίζει τον άλλον κατά κάποιον τρόπο και όπου στο παρελθόν κάποιοι δεν έχουν διστάσει σαρκαστικά να χαρακτηρίσουν τους κατοίκους του, ως "μικροαστούς" προσδιορίζοντας καθαρά ταξικά το άτομο, σύμφωνα με τον κλασικό Μαρξιστικό... ορισμό, τα πράγματα ίσως χρειάζονται κάποια στιγμή μια βαθύτερη μελέτη - παρά το γεγονός ότι ταξικά οι ανισότητες στην πόλη δεν είναι μεγάλες και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν.

Το λεγόμενο πατριαρχικό μοντέλο, μπορεί να έχει "χάσει" κάτι από την αίγλη του, αλλά ακόμα είναι υπαρκτό και έντονο, ίσως μεταλλαγμένο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά εξακολουθεί να υφίσταται, ενώ η οικογένεια εξακολουθεί να είναι ο πυρήνας.
Επίσης, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι σε τοπικό επίπεδο η εκκλησία δεν επηρεάζει καταστάσεις ή διαμορφώνει ιδεολογία, μάλιστα η σχέση των κατοίκων του Μοσχάτου με την Εκκλησία είναι άριστη ενώ και το κοινωνικό έργο της υπαρκτό και εμφανές.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η σταθερή τάση που υπάρχει στο Μοσχάτο τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες σε ιδεολογικό-πολιτικό επίπεδο, όπως αυτή έχει εκφραστεί μέσα από την εκλογή τοπικών πολιτικών αρχόντων, αλλά και από τα αποτελέσματα σε Εθνικές Εκλογές η οποία έχει καταστήσει την κεντροαριστερά ως κυρίαρχη ιδεολογία, αποτελεί δείγμα ότι ο κόσμος δεν αρέσκεται στις αλλαγές... λανθασμένα ίσως!

Η παρουσία προσφύγων σε οργανωμένες δομές κατά καιρούς στο Μοσχάτο, πέρα από μία ή δύο περιπτώσεις δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα όπως σε άλλες μικρές κοινότητες.
Άλλωστε, το Μοσχάτο είναι μια πόλη βαθιά συνδεδεμένη με την προσφυγιά από την εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής, γεγονός που οδήγησε σε στενούς δεσμούς φιλίας και αλληλοβοήθειας ανάμεσα στους κατοίκους, ειδικότερα πιο παλιά, κάτι που όμως φαίνεται να έχει περάσει ως αντίληψη ακόμα και στους ανθρώπους που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην πόλη τα τελευταία χρόνια.

Όμως, ποια θα ήταν η στάση των κατοίκων εάν για παράδειγμα κάθε Κυριακή το γήπεδο ή κάποια πλατεία του Μοσχάτου γινόταν χώρος συγκέντρωσης συνανθρώπων μας άλλης εθνικότητας, με σκοπό κάποια αθλητική ή κοινωνική δραστηριότητα;
Σε αυτό το υποθετικό ερώτημα, ποια θα ήταν η συμπεριφορά των κατοίκων του Μοσχάτου;

Ενά αρκετά ενδιαφέρον ερώτημα, που είχε τεθεί παλιότερα και αφορούσε κατοίκους ενός από τους μεγαλύτερους Δήμους στην Ελλάδα, είχε να κάνει με το αν αυτοί θα ψήφιζαν για Δήμαρχο κάποιον/α που θα είχε δημοσίως δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλο/η.
Άραγε, ποιος να είναι ο βαθμός αποδοχής από τους κατοίκους της πόλης του Μοσχάτου, συνανθρώπων μας που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό...ή που για παράδειγμα ανήκουν σε ένα άλλο θρησκευτικό δόγμα;
Υπάρχουν διακρίσεις λόγω αυτής της επιλογής τους;

Σίγουρα πάντως, το ερώτημα που έχει να κάνει με το πόσο συντηρητική είναι η Κοινωνία του Μοσχάτου, πέρα ότι χρειάζεται πολύ έρευνα, κοινωνιολογική μελέτη και αντικειμενικότητα για να απαντηθεί, γεννά και ένα νέο...

Μια μικρή και κλειστή Κοινωνία όπως αυτή του Μοσχάτου, πόσο έτοιμη είναι να προσαρμοσθεί στις νέες προκλήσεις μια εποχής όπου όλα αλλάζουν με φρενήρεις και βίαιους ρυθμούς αλλά ταυτόχρονα να κρατήσει ζωντανούς τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στους κατοίκους, προχωρώντας μπροστά και απομακρύνοντας παθογένειες του παρελθόντος;
Είναι αυτό εφικτό;

MoschatoMag.com

 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.


ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΗΣ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ - ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ