Last updated: about 2 months ago

Η παροιμία λέει το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι»,  αναφέρει σε κείμενο που έστειλε στο MoschatoMag.com, ο υποψήφιος Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πολίτες σε Δράση για την ανατροπή", κ. Μπάμπης Μπιλίνης.

Διαβάστε:

Μη μου «τις πελατειακές σχέσεις» τάραττε. 
 
Πηγαίνοντας προς τις εκλογές του Μαΐου 2019 είναι σημαντικό η συζήτηση να γίνει επί της ουσίας κι όχι επί της επικοινωνίας.  Γιατί η κοινωνία δεν χρειάζεται μόνο «θέαμα», αλλά και αποτελέσματα.
 
Αφορμή για αυτές τις σκέψεις αποτέλεσαν δυο γεγονότα. 
 
Το πρώτο, οι ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τις νέες προσκλήσεις του προγράμματος «ΦιλόΔημος» με θέμα: «Στα 1,9 δισ. ευρώ ο «ΦιλόΔημος» - Επιπλέον 81 εκατ. ευρώ με τρεις νέες Προσκλήσεις - Νέες εντάξεις έργων ύψους 200 εκατ. ευρώ για ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία, ΧΑΔΑ & ανέγερση / επισκευή σχολείων».  
 
Είναι γεγονός ότι οι δήμοι τα τελευταία χρόνια  υπέστησαν δραματική  μείωση των κονδυλίων που έπαιρναν κατευθείαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και μείωση ανθρώπινου δυναμικού  επειδή περιορίστηκαν οι προλήψεις. Η χρεοκοπία της χώρας το 2010, που την προκάλεσαν άφρονες πολιτικές ακόμη και στην τοπική αυτοδιοίκηση, επέβαλε λιτότητα όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.  Για να παρακάμψει τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας  το Υπουργείο Εσωτερικών με το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» προσπάθησε στο μέτρο του δυνατού να ενισχύσει τους δήμους με έξτρα χρηματοδοτήσεις. Αρκεί οι δήμοι να έχουν προνοήσει να κάνουν τις απαραίτητες μελέτες για να μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματα και αναλόγως να χρηματοδοτηθούν. 
 
Το δεύτερο γεγονός είναι  που το σχολικό συγκρότημα στον Ταύρο έμεινε χωρίς θέρμανση τις κρύες μέρες του χιονιά.  Αντί  να παραδεχόμαστε το πρόβλημα, που πραγματικά υπάρχει και που δεν προνοήσαμε να το αντιμετωπίσουμε από το καλοκαίρι , (των φρονίμων τα παιδιά…) σαν μαθητούδια αρχίσαμε τις δικαιολογίες και τις ανακοινώσεις του τύπου τόσα χρήματα δώσαμε για ηλεκτρονικό εξοπλισμό, δεν ξέρετε από νομικές και λογιστικές διαδικασίες, ένα μόνο κλιματιστικό μηχάνημα δεν λειτούργησε, φταίνε οι διευθύνσεις των σχολείων κι άλλα τόσα χωρίς νόημα.  Ο αντιδήμαρχος  Δαμηλάκος, όντας πολιτικός ,  κατάλαβε τη σοβαρότητα του θέματος και αντί αστείων δικαιολογιών ζήτησε συγγνώμη. 
 
Γιατί το πρόβλημα υπάρχει. Και οι ευθύνες του δήμου υπάρχουν που δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα τότε που έπρεπε. Και αυτή η αντίληψη ότι όλα είναι καλά και μην τα ανακατεύετε,  μην τυχόν και  χαλάσουν τα «πελατειακά δίκτυα», που με κόπο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι  της δημοτικής πλειοψηφίας  έχει στήσει με διευθυντές σχολειών και με προέδρους συλλόγων γονέων, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων . Αντίθετα προβάλει μια επίπλαστη εικόνα.
 
Με αφορμή το παραπάνω γεγονός να παραδεχτούμε, λοιπόν, ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στον δήμο μας. Η όποια καταγραφή και αντιμετώπιση αναγκών δυστυχώς γίνεται στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του γνωστού και του γνωστού του γνωστού , στον δικό μας και όχι σε όποιον έχει άλλη αντίληψη. Έτσι όμως θα οδηγούμαστε από «ατύχημα» σε «ατύχημα» και σε υστέρηση.   
 
Κι επειδή η παροιμία λέει το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» η αυτοκριτική και η αλήθεια είναι πάντα προωθητική. 
 
Μπάμπης Μπιλίνης 
 

 

 

 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.