Last updated: about 8 months ago

- Πιστεύετε ότι η συνεργασία της σημερινής Δ.Α. με την Περιφέρεια, βρίσκετε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την απορρόφηση κονδυλίων;

- Έως τώρα, η πολιτική της Δ.Α. Ευθυμίου, ήταν ότι προσπαθούσε να ωριμάσει κάποιες μελέτες και κάποια έργα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για να πάρει τα όποια κονδύλια.

 

Σχετικά με την Περιφέρεια, να αναφέρω ότι υπήρχε μια αλλαγή στάση μετά τις εκλογές του 2014 από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του κ. Σγουρού. Έως τότε η Περιφέρεια απευθυνόταν στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων χωρίς να μπαίνει στα μικρότερα έργα και να βοηθάει τους δήμους.

 

Χαρακτηριστικά, το 2014 λίγο πριν την ορκωμοσία της νέας Περιφερειάρχη, η παλαιά Περιφερειακή Αρχή έφτιαξε το Π.Ε.Π. Αττικής, το οποίο γύρισε πίσω η Ευρωπαική Επιτροπή ως απαράδεκτο, στη λογική εκείνη. Δηλαδή είχε βάλει από το 1,1 δις ευρώ που αντιστοιχούσαν στην Περιφέρεια Αττικής, το 1 δις αντιστοιχούσε σε 2 μεγάλα έργα αναπλάσεων.

 

Η πολιτική όμως άλλαξε και η Περιφέρεια προσπαθεί να χρηματοδοτήσει μικρά έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων όλων των δήμων, χωρίς εξαιρέσεις. Έτσι τώρα βάση των έργων που έγιναν, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν εγκριθεί ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου παίρνει ένα αρκετά μεγάλο κονδύλι, νομίζω κοντά στα 18,5 εκατ. ευρώ.

 

Άρα νομίζω ότι λογικά δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα η Δ.Α. με την Περιφερειακή Αρχή!

 

 

- Ποιο το κέρδος από τα μεγάλο έργο στην παραλία για το δήμο Μοσχάτου-Ταύρου;

- Το κέρδος είναι για όλη την Αττική!!

Πρόκειται για ένα έργο ζωής για εμένα, το οποίο παλεύω και το παλεύουμε κινηματικά εδώ και πολλά χρόνια!

 

Αυτό που συμβαίνει τώρα, σε σχέση με τις προηγούμενες εξελίξεις έχει τα εξής χαρακτηριστικά :

- Είναι Δημόσιο!

- Το έργο έχει να κάνει με όλο το φαληρικό όρμο, αλλά ειδικά για το Μοσχάτο έχει να κάνει με τα αντιπλημμυρικά έργα, το διάβαση των πεζών στον υπόλοιπο χώρο, για αυτό γίνονται και τα έργα που αφορούν το οδικό.

 

- Ο υπόλοιπος χώρος, με το νέο κονδύλι που έχει εγκριθεί, έχει να κάνει με τη διαμόρφωση ενός πάρκου!

Οπότε το σύνθημα που διαδηλώναμε τότε στη Μακρυγιάννη, να γίνει πάρκο η παραλία, είναι κάτι που γίνεται πράξη. Η προσπάθεια μάλιστα που γίνεται, είναι το πάρκο που θα δημιουργηθεί να προσομοιάζει με την κατάσταση του οικοσυστήματος στο παλαιό Δέλτα των ποταμών με βλάστηση περίπου ίδια και από αυτά που ξέρω δε θα υπάρχει νέα δόμηση πέρα από αυτή που υπάρχει προς τη μεριά της Καλλιθέας αφού υπάρχουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες πάρα πολλά τετραγωνικά μέτρα τα οποία ήταν εγκαταλελειμένα και κλειστά.

 

Εάν στις παραλίες της Καλλιθέας και τη δική μας συνδυάσουμε το Νιάρχος και τον αρχαιολογικό χώρο που βρέθηκε, τους δεσμώτες του Φαλήρου, που θα μείνει ανοιχτός και επισκέψιμος τότε μιλάμε πια για κάτι πάρα πολύ μεγάλο, μια “ένεση” προς την περιοχή!

 

Μη ξεχνάμε ότι το Φάληρο, η λεγόμενη Σχολή της Νυρεμβέργης το θεωρεί ως την αρχή της Ευρωπαικής Ιστορίας! Μάλιστα είχε γίνει μια ψηφοφορία στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, όπου για λίγους ψήφους θεωρήθηκε τελικά ότι η εποχή του Καρλομάγνου θεωρείτε ως η Αρχή, αλλά για αρκετούς που ανήκουν στη Γερμανική Σχολή θεωρείτε όπως είπαμε το Φάληρο!

 

Οπότε συζητάμε αυτή τη στιγμή για κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής ...Να τονίσουμε μάλιστα, ότι το κοντινότερο μέσο σταθερής τροχιάς με το οποίο μπορείς να έρθεις από την Ευρώπη στους δεσμώτες του Φαλήρου π.χ. είναι ο Προαστιακός του Ταύρου, οπότε καταλαβαίνετε για τι ακριβώς μιλάμε!

 

 

- Είναι γνωστό ότι υπάρχει η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο σας. Θα λαμβάνατε κάποια απόφαση, που ίσως να μη βρισκόταν σε πλήρη αρμονία με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ;

- Είμαι από το 1975 στο χώρο της Ανανεωτικής & Ριζοσπαστικής Αριστεράς ακολουθώντας όλες τις εξελίξεις.

 

Για 22 χρόνια ασκούσα ελεύθερο επάγγελμα ως έμπορος στο Λιμάνι του Πειραιά και ασκούσα εθελοντικά την κομματική δραστηριότητα. Οι κομματικές θέσεις που πήρα δεν ήταν θέσεις διορισμού αλλά εκλέχτηκα μέσα από Συνέδρια έχοντας πάντα το θάρρος της γνώμης μου!

 

Δημόσια έχω διαφωνήσει με κάποιες επιλογές το κόμμα!!

Για παράδειγμα, και ας μην είναι σωστό να το λέω ως υποψήφιος....είχα διαφωνήσει με τη στάση που υπήρχε σχετικά με το γήπεδο της Α.Ε.Κ. και τότε ένα από τα site των φιλάθλων της Α.Ε.Κ. με άρθρο, ονομαστικά είχε γράψει ότι εγώ και ένας άλλος συναγωνιστής ανατρέψαμε την απόφαση...

 

Πάντα διατηρώ το θάρρος της γνώμης μου!! Ποτέ δεν ήθελα να εξασφαλίσω μια επαγγελματική κατάσταση και ξέρετε έχω περάσει πάρα πολλά ως ελεύθερος επαγγελματίας.

 

 

 - Ποια η γνώμη σας για την απλή αναλογική;

- Η απλή αναλογική είναι η ¨βόμβα¨ που ταράσσει τα θεμέλια της ακινησίας που είχε διαμορφωθεί στο χώρο!

Επιτέλους, τώρα θα πρέπει να γίνουν οι συζητήσεις και οι συμμαχίες για να προωθηθούν κάποια πράγματα κυρίως μέσα από τη σύνθεση απόψεων.

 

Όλοι έχουν να προσφέρουν κάτι. Ακόμα και μια επιτροπή κατοίκων με θέμα τη μη κοπή ενός δένδρου στο πεζοδρόμιο, είναι σημαντικό να μπορεί να εκπροσωπηθεί και έτσι να μιλάμε για βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.

 

Σημαντικό στοιχείο επίσης, ότι δε θα είναι εύκολο να γίνουν οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Έχουμε πληγωθεί από αυτό ως χώρα και για αυτό καλό είναι πια να φαίνονται όλα, να υπάρχουν πάνω στο τραπέζι και να σταματήσει επιτέλους αυτή η καχυποψία.

Είναι πολύ πιο Δημοκρατικό!

 

 

- Πιστεύετε στις συνεργασίες; Θα συνεργαζόσασταν με την παράταξη Ευθυμίου;

- Βεβαίως και πιστεύω στις συνεργασίες.

Έτσι και αλλιώς θα μπουν τα ζητήματα συνεργασίας την επόμενη ημέρα.

 

Για να μπορέσει να προχωρήσει ο δήμος, θα πρέπει να πούμε ότι θα βάλουμε κάτω τα πράγματα και να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει, σε ποια ζητήματα μπορούμε και σε ποια όχι να συνεργαστούμε. Οπότε ή θα δημιουργηθούν κάποιοι νέοι συσχετισμοί για να προχωρήσει το όποιο ζήτημα ή θα μείνει στη μπάντα ώστε να ωριμάσει και να βρεθεί μια άλλη σύνθεση και να μπορέσει να προχωρήσει.

 

Αυτό είνα το μοντέλο που θα πάμε από εδώ και πέρα και δεν είναι κάτι το οποίο ανακαλύφθηκε τώρα. Είναι κάτι που γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Δυτική Ευρώπη και στον Δυτικό κόσμο θα έλεγα.

 

Σε άλλα κράτη στην Ευρώπη, έχουν την πολυτέλεια να κάνουν διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία Κυβέρνησης ακόμα και πάνω από εξάμηνο. Αν γινόταν αυτό στην Ελλάδα, όπου όλα ξεκινούν από ένα Πρόσωπο, τον Πρωθυπουργό, ούτε καν από την Κυβέρνηση, θα είχε καταρρεύσει αυτό που λέμε σήμερα Κράτος!

 

Οπότε η απλή αναλογική ανοίγει την προοπτική να φτιαχτεί ένα σύγχρονο Κράτος, πιο κοντά στον Πολίτη, που να μπορεί να είναι λειτουργικό και να μην αφήνει σκιές εχθρικότητας απέναντι στον κόσμο!

 

 

 

 - Τι πιστεύετε ότι έχει οδηγήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα αλλά και σε Παγκόσμιο επίπεδο;

- Η Πολιτική που θεωρεί ότι η Οικονομία και οι Οικονομικές σχέσεις είναι υπεράνω των Κοινωνικών Σχέσεων και των Ανθρώπων έχει οδηγήσει σε αυτό το φαινόμενο!

 

Η πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, έχει οδηγήσει σε φτωχοποίηση αλλά και στο περιθώριο τμήματα της Κοινωνίας και εκεί βρίσκει έδαφος η ακροδεξιά και αναπτύσσεται. Από το περιθώριο προσπαθεί να βρει πατήματα και να στηριχθεί.

 

Το κακό είναι ότι επειδή κάποιοι θεωρούν ότι είναι ευαγγέλιο η οικονομική πολιτική της λιτότητας, προσπαθούν αλλάζοντας τη ρητορική τους και πατώντας μέσα σε εθνικιστικές και ρατσιστικές ρητορικές να προσεταιριστούν αυτόν τον κόσμο και αυτό είναι λάθος! Όταν εσύ υιοθετείς αυτή τη ρητορική γιατί ο κόσμος να στραφεί σε εσένα και να μην πάει στο πρωτότυπο!!

 

Η φτωχοποίηση κοινωνικών στρωμάτων λόγω της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης είναι ο λόγος αυτής της ανόδου της ακροδεξιάς.

 

 

- Ποια είναι η άποψη σας για το μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού; Έχει αντιμετωπισθεί με τον σωστό τρόπο;

- Η Ευρώπη έπρεπε να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική, κάτι που δεν έχει γίνει! Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

 

Ξέρετε, στις αρχές βλέποντας μέσα από αυτές τις αεροφωτογραφίες, τότε που ήταν ανοιχτοί οι δρόμοι, τους ανθρώπους που προχωρούσαν στις κεντρικές αρτηρίες της Ευρώπης, σκεφτόμουν ότι σε μια ήπειρο που όλοι λέμε ότι γερνάει, με πρόβλημα διαδοχής των γενεών, ίσως αυτή ήταν η λύση για να ανανεωθεί η γηραιά ήπειρος. Δεν το είδαμε κάτω από αυτήν την προοπτική.

 

Βέβαια υπάρχει και το ανθρωπιστικό ζήτημα. Τι θα γίνει στα σύνορα με αυτούς τους ανθρώπους; Εάν θέλετε τη δική μου άποψη, είναι βαθιά ανθρωπιστικό το θέμα και δε γίνεται αυτούς τους ανθρώπους να τους αφήνουμε να πνίγονται!...

 

Αυτήν τη στιγμή, πρέπει εάν δεν κάνω λάθος να βρίσκονται κοντά στους 60.000 ανθρώπους εδώ στη χώρα μας. Θα πρέπει μέσα από ένα κοινό κώδικα συνεννόησης, αυτοί οι άνθρωποι να μπουν μέσα στην παραγωγική διαδικασία.

 

Θα πρέπει να κοιτάξουμε επίσης, τους φόβους ανθελληνισμού και φόβους θρησκείας που υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις. Εάν εσύ αισθάνεσαι ισχυρός για αυτό που πιστεύεις, για την Πολιτιστική σου υπόσταση, τότε είναι κουτό να φοβάσαι ότι κάποιος γείτονας μπορεί να σε αλλάξει ή να σου δημιουργήσει προβλήματα, επειδή η στάση ζωής του είναι διαφορετική. Αυτό που δημιουργεί αντιπαλότητα και σύγκρουση, είναι όταν αυτούς τους ανθρώπους προσπαθείς να τους οδηγήσεις στο περιθώριο.

 

Προσέξτε κάτι. Σε χώρες άλλες της Ευρώπης όντως έχουν συμβεί τρομοκρατικά συμβάντα. Στην Ελλάδα όχι.

 

Η Ελληνική Κοινωνία, μέσα σε όλα τα προβλήματα της, κατάφερε να είναι πιο ανεκτική από ότι οι Βορειοευρωπαικές Κοινωνίες! Ίσως γιατί μέσα μας έχουμε τη θύμιση των γονιών μας που ήρθαν εδώ ως πρόσφυγες. Η δική μου γιαγιά γεννήθηκε εδώ στον καταυλισμό της Πλατείας Μεταμόρφωσης ...

 

Ότι έχει συμβεί στη χώρα μας, είναι όχι μόνο μια επιτυχία της κυβέρνησης αλλά όλων αυτών των ανθρώπων που βοήθησαν.

 

Θα σας πω ένα παράδειγμα σχετικό με εμάς. Μετά τον Σεπτέμβρη του 2015, όταν είχαν πιάσει τα πρωτοβρόχια, άνοιξε το γήπεδο του τάε-κβο-ντο για να έρθουν οι πρόσφυγες από την Πλατεία Βικτωρίας και εκεί δημιουργήθηκε η πρώτη δομή.

Αυτό που συνέβη τότε, σε σχέση και με τους κατοίκους και τις αρχές της Καλλιθέας, του Π.Φαλήρου, του Μοσχάτου αλλά και την Περιφέρεια είναι κάτι που πιστεύω ότι θα διδάσκεται τα επόμενα χρόνια στα Πανεπιστήμια! Επείδή ήμουν εκεί, περάσαμε κάποια βράδια με συνελεύσεις με τον Υπουργό τότε, τον Αντπεριφερειάρχη, με Δημάρχους, Συλλογικότητες, εθελοντές, την Αστυνομία και όλοι μαζί κανονίζαμε τι θα γίνει την επόμενη ημέρα και έτσι με αυτόν τον τρόπο στήθηκε η πρώτη δομή στην Αττική!!! Ήταν δύσκολο αλλά τα καταφέραμε, εδώ στο δικό μας επίπεδο.

 

 

- Ποιος θεωρείτε ο λόγος που η Ν.Δ. δεν έχει ανακοινώσει υποψήφιο στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου;

- Η Ν.Δ. μια χαρά εκπροσωπείται και εκπροσωπήθηκε και το 2014 από τον κ. Ευθυμίου!

Τα στελέχη της είναι εκεί, άλλωστε νομίζω ότι πριν λίγες ημέρες η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ανέφερε ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει τον κ. Ευθυμίου. Ξέρουμε όλοι ότι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είναι μια έγκριτη εφημερίδα αλλά και τις σχέσεις της με τη Ν.Δ. και κάνοντας προφανώς το ρεπορτάζ, δημοσίευσε το παραπάνω.

 

Έχει λοιπόν διαμορφωθεί μια κατάσταση εδώ, όπου οι προσωπικές φιλοδοξίες διαφόρων προσώπων της Δεξιάς, έχουν οδηγήσει σε μια πολυδιάσπαση που δε μπορούν να συγκροτήσουν το χώρο τους και έτσι προσπαθούν να εισχωρήσουν σε διάφορους συνδυασμούς.

 

 

- Εσείς κ. Μπιλίνη θα τοποθετούσατε στο ψηφοδέλτιο της παράταξης σας κάποιον άνθρωπο που είναι δηλωμένος Νεοδημοκράτης;

- Βεβαίως. Εάν περιμένετε λίγο, θα δείτε ότι θα υπάρξουν τέτοιες συνεργασίες! Υπάρχουν συζητήσεις και ναι, είναι γεγονός ότι στους υποστηριχτές υπάρχουν και άνθρωποι που υπάρχουν από τη Δεξιά, από τη νεοφιλελεύθερη παράταξη ας το πούμε έτσι!

 

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω, ότι στήριξη στο πρόσωπο μας, υπάρχει και από τους Οικολόγους Πράσινους, κάτι το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό.

 

- Θα αλλάζατε κάτι στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται τα Δημοτικά Συμβούλια στο δήμο μας;

- Πολλά!!

Τα Δημ. Συμβούλια πια τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά θυμίζουν κουβέντες καφενείου!

Έχοντας πάρει μέρος και σε άλλα Δ.Σ. με την ιδιότητα μου σχετικά με τη Διαχείριση Αποβλήτων που έχω, νομίζω ότι ακόμα και σε μικρότερους δήμους πιο απομακρυσμένους, η κουβέντα γίνεται με πολύ καλύτερο τρόπο από ότι εδώ!

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα Δημ. Συμβούλια ακόμα και σε Ακριτικές περιοχές, έχουν το γνωστό ρολόι με το χρόνο, όπου ο καθένας ομιλεί βάση χρόνου. Υπάρχει επίσης μια συγκεκριμένη διαδικασία για τον τρόπο που ο καθένας παίρνει το λόγο.

 

Επίσης υπάρχουν εισηγητές!

Δε στέλνεις απλά τα χαρτιά και λες, πείτε μας εάν συμφωνείτε ή όχι!

Υποτίθεται ότι γίνεται ένα Δ.Σ. όχι για να μετρήσουμε πόσοι είμαστε, αλλά για να υπάρξει μια σύνθεση απόψεων και η απόφαση που θα βγει, να μπορεί να εκφράσει το μεγαλύτερο σύνολο!

 

Αυτό δε γίνεται!! Προφανώς υπάρχει κανονισμός λειτουργίας για το Δ.Σ..... Δε μπορεί ο καθένας να μιλάει γενικά και αόριστα. Είναι θέμα Δημοκρατίας. Αλλιώς είναι μόνο για τον εντυπωσιασμό.

 

- Πως κρίνετε την προβολή της παράταξης σας αλλά και εσάς ειδικότερα, από τα τοπικά μέσα;

 

- Κοιτάξτε, είναι γεγονός ότι δε μπορώ να μιλήσω για ίση μεταχείριση, αλλά δε μπορώ να πω ότι παίζει τόσο ρόλο.

Βρισκόμαστε στην εποχή της πληροφορίας, όπου όλα τρέχουν πολύ γρήγορα και υπάρχει ένας ανταγωνισμός με αποτέλεσμα να γίνονται είδηση πράγματα τα οποία δεν υπάρχει λόγος να γίνονται!

 

Χωρίς ίχνος φιλοφρόνησης και δεν το λέω επειδή είστε εσείς αλλά διότι σας παρακολουθώ, λίγοι είναι αυτοί που εξαιρούνται και το δικό σας μέσο/website είναι ένα από αυτά.

 

Τα μέσα θα πάρουν θέση, έτσι είναι το παιχνίδι πια και παίζεται και σε κεντρικότερο επίπεδο, όχι μόνο σε τοπικό.

Παράπονο δεν έχω από κάποιον. Τώρα εάν κάποιος επανέλαβε ή έπαιξε λιγότερο μια είδηση σχετικά με εμένα, αυτό είναι κάτι που υπάρχει μέσα στο παιχνίδι!

 

 

- Θεωρείτε την εκλογή σας ως αυτοσκοπό;

- Φυσικά και όχι!

 

Σας είπα τον τρόπο με τον οποίο μπήκα σε αυτήν την ιστορία καθώς και τον λόγο.

Όλοι έχουμε τις προτεραιότητες μας και πρέπει κάποια στιγμή να μπουν και νεότεροι μέσα σε αυτό το παιχνίδι, δεν είναι αυτοσκοπός της ζωής μου να γίνω Δήμαρχος για πάντα.

Μπήκα για να κάνω αυτά, που σας ανέφερα και πριν, να εξυπηρετήσω τη Συλλογικότητα που εκφράζω εδώ και χρόνια από την μεγάλη μου εμπειρία!


 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Ελένη Μωραίτη-Μπιλίνη για την υπέροχη φιλοξενία αλλά και για το γεγονός της "παραχώρησης" της μελέτης που έχει φτιάξει σχετικά με Αρχαιολογικά και Ιστορικά στοιχεία του Μοσχάτου

 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.