ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ 

Η εικόνα της σχολικής κοινότητας απέχει κατά πολύ από τις εξαγγελίες , παρότι τα αρμόδια Υπουργεία είχαν τουλάχιστον 6 μήνες για να προετοιμάσουν την ομαλή έναρξη των σχολικών μονάδων.... αναφέρει μέσα σε άλλα η Ανακοίνωση

Last updated: last month

Συνάδελφοι,

Άλλη μία σχολική χρονιά ξεκίνησε.

 

Μία σχολική χρονιά πού όπως και η περσινή είναι τελείως διαφορετική και ιδιαίτερη λόγω της πανδημίας .

 

Μία σχολική χρονιά που σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων θα ξεκινούσε πιο οργανωμένα και οι σχολικές μονάδες θα ήταν πιο έτοιμες από ποτέ να υποδεχθούν τους μαθητές.

 

Ακούσαμε εξαγγελίες για τμήματα που ο μέσος όρος των μαθητών δε θα ξεπερνούσε τους 17 , για προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας , για πρόσληψη εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για τη κάλυψη των κενών και τι δεν εξαγγέλθηκε.

 

Δυστυχώς όμως για ακόμα μία φορά μείναμε στις εξαγγελίες και καταλήξαμε στην ατομική ευθύνη.

 

Η εικόνα της σχολικής κοινότητας απέχει κατά πολύ από τις εξαγγελίες , παρότι τα αρμόδια Υπουργεία είχαν τουλάχιστον 6 μήνες για να προετοιμάσουν την ομαλή έναρξη των σχολικών μονάδων.

 

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της προετοιμασίας από τα αρμόδια Υπουργεία , στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας;

 

 1. Τμήματα από 23 έως 27 μαθητών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

 

 1. Κενά εκπαιδευτικών ακόμα και σήμερα 15 μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς . Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μη τοποθέτηση 3 δασκάλων σε δημοτικά , τα κενά σε διάφορες ειδικότητες στα δημοτικά (εικαστικά , γυμναστική , θεατρολογία κτλ) , τη μη έναρξη ακόμα των ολοήμερων στη πλειονότητα αυτών , την καθυστερημένη ή προσωρινή , ακόμα και τη μη τοποθέτηση νηπιαγωγών στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία αυτών, τις κενές ώρες ακόμα και σήμερα σε Φυσική, Ξένες Γλώσσες , Βιολογία κτλ στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας.

 

 1. Με το Υπουργείο να ¨πετάει το μπαλάκι¨ για τις προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας ορισμένου χρόνου να περνάει κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή στη τοπική αυτοδιοίκηση και αυτές οι προσλήψεις να μη μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Δε στεκόμαστε καν στο γεγονός ότι βάσει των προθεσμιών που θέτει η νομοθεσία για το διαγωνισμό , εάν δεν είχε μεταφερθεί κατά μία εβδομάδα η έναρξη της σχολικής χρονιάς , τα σχολεία θα άνοιγαν χωρίς προσωπικό καθαριότητας.

 

 1. Στο Δήμο μας π.χ. ενώ το αίτημα ήταν για πρόσληψη προσωπικού άνω των 50 ατόμων , το Υπουργείο ενέκρινε 32 (κάτι αντίστοιχο έγινε σε όλη την επικράτεια) ,οδηγώντας την τοπική αυτοδιοίκηση να προβαίνει σε προσλήψεις προσωπικού με τρίμηνες συμβάσεις μειωμένου ωραρίου για τη καθαριότητα .

 

 1. Με προνήπια να κάνουν μάθημα (όσα έχουν αίθουσα ή νηπιαγωγό) σε αίθουσες εκδηλώσεων όμορων δημοτικών σχολείων αφού οι προσωρινές προκατασκευασμένες αίθουσες που θα στέγαζαν προσωρινά τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και θα ήταν έτοιμες από τη περσινή χρονιά , ακόμα αγνοούνται..

 

 1. Με πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και οδηγίες του ΥΠΑΙΘ χωρίς καμία μέριμνα για δωρεάν test covid στα μέλη της σχολικής κοινότητας. Που δεν υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν test σε μαθητή εάν ο γονέας του ή στενή επαφή του βγει θετικός. Που δεν υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν test στον εκπαιδευτικό , στους συμμαθητές και στις στενές επαφές μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα. Που δε πέρασε καν από το μυαλό τους που θα βρει τα 100€ (επιεικώς) ο γονιός για να το κάνει στο παιδί του ή ο εκπαιδευτικός για να προστατεύσει τους μαθητές του , την οικογένεια του ή τους συναδέλφους του. Ενδεικτική η περίπτωση εκπαιδευτικού σε μονάδα του Δήμου μας , που οικειοθελώς και με δικά της έξοδα έκανε το test ύστερα από κρούσμα covid στη τάξη που δίδασκε , αφού οι οδηγίες δε το προέβλεπαν.

 

Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου μας και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μοσχάτου Ταύρου , από τη πρώτη στιγμή και πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς ήρθε σε επαφή και συνεννόηση με τις Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων . Καταγράψαμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις αυτών , προσπαθώντας να δώσουμε στο μέτρο του δυνατού και των αρμοδιοτήτων μας λύση σε αυτά .

 

Κάποια λύθηκαν κάποια όχι.

 

Έχουμε επανειλημμένα προβεί σε συναντήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και εντός της εβδομάδας θα συναντηθούμε με τις αντίστοιχες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τις καλύψεις των κενών ωρών διδασκαλίας και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των σχολείων.

Συνεχίζουμε να καταγράφουμε τα προβλήματα και να προσπαθούμε για την επίλυση τους.

 

Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε κάθε τομέα της ζωής μας (οικονομικό, ψυχολογικό κτλ) δεν επηρεάζει μόνο εμάς . Επηρεάζει και τα παιδιά μας.

 

Πρέπει όλοι μας να είμαστε ψύχραιμοι και να αντιμετωπίσουμε τις ιδιαίτερες καταστάσεις που ζούμε με αυτοσυγκράτηση , διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες.

 

Καλούμε την Κυβέρνηση , τα αρμόδια Υπουργεία , την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Σχολική κοινότητα να αδράξουν την ευκαιρία και να δουν τις καταστάσεις που βιώνουμε ως ένα εφαλτήριο για τη λύση σε προβλήματα που χρόνια ταλανίζουν

τη Παιδεία.

 

Διεκδικούμε να δοθεί λύση στα εξής:

 

 1. Ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να μην υπερβαίνει τους 15.

 

 1. Άμεση κάλυψη των κενών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού.

 

 1. Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης πλήρους απασχόλησης που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων.

 

 1. Την οριστική λύση στη στέγαση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το ΥΠΑΙΘ και τη ΚΤΥΠ , με τη κατασκευή των αναγκαίων μόνιμων υποδομών για αυτή (αφού όπως αναφέρει το Υπουργείο και αναγράφεται και στις συμβάσεις των προκάτ αιθουσών με τους Δήμους αυτές είναι προσωρινές).

 1. Δωρεάν επαναλαμβανόμενα test covid σε όλους τους εκπαιδευτικούς καθώς και δωρεάν test covid σε όλες τις εμπλεκόμενες στενές επαφές κρούσματος covid , είτε είναι μαθητής , είτε γονέας , είτε εκπαιδευτικός.

 

Ζητάμε από την Τοπική αυτοδιοίκηση , παρότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της, να στηρίξει το αίτημα μας ασκώντας και αυτή πίεση προς τα αρμόδια Υπουργεία, για την αναθεώρηση των πρωτόκολλων και τη διενέργεια προληπτικών επαναλαμβανόμενων δωρεάν test covid στους εκπαιδευτικούς , καθώς και στους εμπλεκόμενους με κρούσμα covid στη σχολική κοινότητα (είτε είναι ο γονέας , είτε ο μαθητής , είτε ο εκπαιδευτικός) .

 

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μοσχάτου-Ταύρου συμμετέχει στο νέο μαθητικό συλλαλητήριο ,την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου ,στις 12:00 πμ στα Προπύλαια και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν και αυτά.

 

Γ ια το Δ.Σ

 

Ο Πρόεδρος Θεόδωρος Μαραγκός, O Γραμματέας Δημήτριος Δημητρίου

 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.


ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΗΣ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ - ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ