ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΟΥΤΟΣ 

«Στήριξη ή απλώς μερικά φωτογραφικά ενσταντανέ;»

Γράφει ο Χρήστος Σούτος

Last updated: 4 months ago

Εδώ και λίγες μέρες παρακολουθούμε, με ενδιαφέρον θα έλεγα, την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να πλειοδοτήσει σε έναν άτυπο αγώνα που διεξάγεται, μόνο από την πλευρά της όμως, για το ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για την τοπική οικονομία και τους φορείς αυτής. Για να είμαστε ακριβείς παρακολουθούμε την αγωνιώδη προσπάθεια από το επιτελείο του Δημάρχου να φανεί ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του αγωνίζονται για να ανακουφίσουν τους επιχειρηματίες του Δήμου βοηθώντας τους να περάσουν όσο γίνεται πιο ανώδυνα, την περιπέτεια που έφερε στην ζωή μας η πανδημία. Καλό το αφήγημα, αλλά δεν πείθει. 
 
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου και τα πεπραγμένα του υπό τη διοίκηση του Ανδρέα Ευθυμίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία καλή βάση για να γράψει ένας μαθητής μία έκθεση ιδεών για την έννοια της αποταμίευσης. Επειδή όμως οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης για την προετοιμασία μαθητών, αλλά καλούνται να πάρουν αποφάσεις και σε περιόδους κρίσης να βρουν ριζοσπαστικές λύσεις για τα προβλήματα που προκύπτουν, η βαθμολογία του Δήμου μας είναι κάτω από τη βάση. 
 
Το επικοινωνιακό παιχνίδι των τελευταίων ημερών στην αγορά του Μοσχάτου, γιατί στον Ταύρο δεν είδαμε κάποιον, έτσι όπως το σχεδίασαν οι επιτελείς του Δημάρχου θυμίζει περισσότερο σατιρική απόδοση των αντίστοιχων επισκέψεων των πολιτικών της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Γιατί; Αφενός διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός έχει λάβει μέτρα για τους εμπόρους και τις επιχειρήσεις τους, ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει καταθέσει τις προτάσεις που του επιτρέπει ο θεσμικός του ρόλος, ενώ ο Ανδρέας Ευθυμίου περιμένει τους ανώτερους του για το όποιο πράσινο φως του δώσουν. Θα μου πείτε είναι η πρώτη φορά που πράττει κάτι τέτοιο; Όχι βέβαια. Εδώ σε ζητήματα απλούστερα και σίγουρα πιο εύκολα στο να λυθούν ή να πραγματοποιηθούν, εάν δεν δώσει το σύνθημα η Περιφέρεια για παράδειγμα, έργο δεν γίνεται. Ο Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου έχει Δήμαρχο που πραγματοποιεί παρεμβάσεις που εγκρίνονται από την Περιφέρεια, δηλαδή έναν διαχειριστή που θυμίζει έναν ικανό τραπεζικό υπάλληλο και όχι έναν οραματιστή που θέλει να πάει τον Δήμο του ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον.
 
Η ερώτηση κλειδί είναι, φταίει μόνο ο Δήμαρχος για αυτήν την ατολμία και την έλλειψη απλών διαδικασιών στη σχέση του δημότη με τον Δήμο του, όπως για παράδειγμα ένα σωστό σύστημα μηχανοργάνωσης; Η απάντηση δεν είναι μονολεκτική. Έχει σαφέστατα το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, διότι είναι αυτός που επιλέγει τους συνεργάτες του, αλλά δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος. Η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για τις κατάλληλες θέσεις ευθύνης σε μία διοίκηση Δήμου, όταν γίνεται με κριτήρια όχι τις ικανότητες και τα προσόντα του προσώπου, αλλά την κάλυψη προεκλογικών υποσχέσεων, την ικανοποίηση πιθανών δελφίνων και την εξόφληση πολιτικών γραμματίων, έχει συνήθως αυτά τα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος περί των οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή για να "πείσει" τον Ταυριώτη, ότι εκπροσωπείται στη διοίκηση της νέας τετραετίας, αλλά και γιατί λόγω βασικών ελλείψεων στο κομμάτι της αρμοδιότητάς του, αδυνατεί να προτείνει οτιδήποτε έξω από το manual ή σωστότερα εγχειρίδιο που του έχουν δώσει για τη λειτουργία του Δήμου. 
 
Τα φωτογραφικά ενσταντανέ της περιοδείας του Ανδρέα Ευθυμίου και της ηγετικής του ομάδας στην αγορά του Μοσχάτου, επαναλαμβάνω ότι στον Ταύρο αγνοείται ακόμα η παρουσία της Δημοτικής Αρχής, θυμίζουν μία απέλπιδα προεκλογική εκστρατεία λίγο πριν την κάλπη.  Η πραγματική στήριξη της τοπικής οικονομίας απαιτεί κάτι παραπάνω από έναν περίπατο και μερικές φωτογραφίες. Θέλει μέτρα ανακούφισης των καταστηματαρχών στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε,όπως και των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, θέλει μέτρα στήριξης των εμπόρων για την επόμενη δύσκολη μέχρι να επανέλθουμε στην ουσιαστική "κανονικότητα" και κυρίως θέλει Δημοτική Αρχή με όραμα που σκοπό της θα έχει τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης και γνωριμίας του καταναλωτικού κοινού με τις τοπικές επιχειρήσεις, βοηθώντας έτσι την τοπική οικονομία να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός και να μην αντιμετωπίζονται οι φορείς της ως απλά νούμερα σε μία καρτέλα εσόδων ενός Δήμου. 
 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.