Last updated: 4 months ago

Έχουν μείνει μόλις 6 μέρες, πριν την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι διεργασίες είναι πυρετώδεις, μπαίνοντας στην τελική ευθεία. Το γεγονός ότι μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, διεξάγονται και οι Ευρωεκλογές, μόνο καλύτερο δεν κάνει το σκηνικό, αφού αναπόφευκτα πολώνεται περισσότερο το εκλογικό σώμα, την στιγμή που υπάρχει ήδη μια τεταμένη κατάσταση σε όλη την χώρα. Κι αυτή η κατάσταση, η κομματικά χρωματισμένη, αποπροσανατολίζει από την πραγματική ουσία των δημοτικών εκλογών. Το άσχημο δε, είναι πως δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι των δημοτικών εκλογών που προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν την σχέση τους με κόμματα και πολιτικούς χώρους στους οποίους ανήκουν. Οι ίδιοι που όφειλαν να διαφυλάξουν την τοπική αυτοδιοίκηση από τους κομματικούς μηχανισμούς, οι ίδιοι πολλές φορές την παραδίδουν σε αυτούς.

 Οι εκλογές, αναπόφευκτα, γεννούν διλήμματα. Ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες, όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται καλύτερα αυτά τα διλήμματα είναι πιο πολλά και πιο έντονα. Τον Γιώργο ή τον Βασίλη? Ή έτσι νομίζουμε τουλάχιστον…

 Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Δυστυχώς. Το κριτήριο για την επιλογή των ψηφοφόρων, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, δεν είναι πολιτικό (δεν είναι καν αυτοδιοικητικό) και δεν έχει να κάνει με την πραγματική ουσία του πρώτου και πιο άμεσου βαθμού δημόσιας διοίκησης.

Δυστυχώς, το δίλημμα του μέσου ψηφοφόρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αφορά περισσότερο το ποιο «φιλαράκι» θα πάρει την ψήφο, σε ποιόν υποψήφιο χρωστάει μια χάρη και η απόφαση αυτή οδηγείται κυρίως από κοινωνικές συμβάσεις ή πελατειακή λογική.

 Το πραγματικό δίλημμα των δημοτικών εκλογών πρέπει να είναι άλλο:

 Θέλω να διοικήσουν την πόλη μου οι άξιοι ή οι δημοφιλείς? (να σημειωθεί πως το ένα δεν αναιρεί το άλλο, ούτε όμως το εγγυάται)

Εκείνοι με τις περισσότερες κοινωνικές διασυνδέσεις ή εκείνοι με τα εχέγγυα μιας ουσιαστικής προσφοράς στην πόλη μου?

Εκείνοι με τα περισσότερα φωτογραφικά στιγμιότυπα στο διαδίκτυο ή εκείνοι με την πραγματική παρουσία στην κοινωνία και τα θέματα της?

Θέλω στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μου ανθρώπους που ξέρουν τα προβλήματα και τις λύσεις τους ή ανθρώπους που ξέρουν εμένα και την οικογένεια μου και μας χαιρετούν στον δρόμο με θερμές χεριαψίες?

 Το σημερινό δίλημμα των εκλογών και το πώς θα το απαντήσει ο καθένας από εμάς, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη μέρα στην πόλη μας. Οι εκλογές είναι το εύκολο κομμάτι σε όλη την διαδικασία. Η δύσκολη δουλειά ξεκινάει ακριβώς μετά από αυτές κι αυτή την δύσκολη δουλειά, πρέπει να αποφασίσουμε ποιοι ακριβώς θέλουμε να είναι εκείνοι που θα την κάνουν. Με δεδομένη και την απλή αναλογική (που παρεμπιπτόντως δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο την λένε «απλή»), οι συνθήκες θα είναι ακόμα πιο δύσκολες για να εφαρμοστούν στρατηγικοί σχεδιασμοί και προγράμματα που να έχουν θετικό αντίκτυπο στις πόλεις, γεγονός που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το ασταθές (ακόμα) πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, τόσο στην χώρα όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

 Κλείνοντας και συνοψίζοντας, η ουσία είναι πως όποιοι εκλεγούν, θα είναι υπεύθυνοι για την πορεία των δήμων στην επόμενη τετραετία. Για το αν θα είναι οι κατάλληλοι όμως, είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας. Κι αυτό είναι καλό να το αντιληφθούμε και να το αξιολογήσουμε επαρκώς, ο καθένας με τα κριτήρια του, έτσι ώστε την ερχόμενη Κυριακή να πάρουμε μια υπεύθυνη απόφαση.

 Καλή επιτυχία σε όλους τους ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ!


 Ο Κώστας Μπιθυμήτρης είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Ανδρέα Ευθυμίου. Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο, μπορείτε να αντλήσετε, από τη σελίδα του στο Facebook.

 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.