Μαύρο εξ' αμελείας ...By Katia

 

Last updated: 5 months ago

Χιονοδρομικό κέντρο Βόρα ,φίλοι μου. Από τον Βορέα, που ήταν η προσωποποίηση του Βόρειου ανέμου, ενώ κατά τον Ελλάνικο ήταν η προσωποποίηση του όρους Βόρα της Μακεδονίας. Ως προσωποποίηση του βορείου ανέμου ήταν αδελφός του Ζέφυρου (δυτικού), του Εύρου (νοτιοανατολικού) και του Νότου (νότιου). Παρουσιαζόταν ως ένας πολύ δυνατός άντρας και με έναν πολύ βίαιο θυμό. Συνεχώς απεικονιζόταν ως ένας φτερωτός γέρος άντρας με δασύ μαλλιά και γένια, κρατώντας ένα κοχύλι και με έναν φουσκωτό, από τον αέρα, μανδύα. Ο Βορέας σε μια επιδρομή του στην Αθήνα, ερωτεύτηκε παράφορα την κόρη του βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, Ωρείθυια. Στην αρχή προσπάθησε να την φλερτάρει και να την πείσει να τον παντρευτεί αλλά αυτή αρνήθηκε τις προτάσεις του. Έξαλλος, αποφάσισε να την πάρει με την βία, αφού η βία του φάνηκε πιο λογική. Ενώ η Ωρείθυια έπαιζε και μάζευε άνθη στον Ιλισό την απήγαγε, την κάλυψε μέσα σε ένα μαύρο νέφος και την βίασε. Τη μετέφερε στη Θράκη και έκανε 6 παιδιά μαζί της στον Αίμο, το Βούτη, το Λυκούργο, την Κλεοπάτρα, τη Χιόνη και τους δυο Βορεάδες Αργοναύτες, το Ζήτη και τον Καλάι.

Οι δυο γιοι του Βορέα Καλάις και Ζήτης πήραν μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία ως Αργοναύτες.

Υπήρχαν ναοί αφιερωμένοι στο Βορέα, στη Μεγαλόπολη, στους Θούριους, ενώ λατρεύονταν και στην Αθήνα, όπου θεωρούνταν γαμπρός. Πέρα από το σπήλαιο στον Αίμο, όπου κατοικούσε, υπήρχε άντρο του στη Σκυθία και κοίτη του στον Καύκασο.

Άντε λοιπόν όλοι μαζί παρέα σ αυτή την έρμη τη ζωή, ας ξεμπερδεύουμε σιγά σιγά στο πέρας του χρόνου, τιμώντας όπως μπορεί ο καθένας μας, με αυτό το ζόρι που μας φόρτωσαν δήθεν τάχα μου ως "ασάφεια ιστορική " και δώς του ιστορικά συνέδρια και δώς του νέα βιβλία και νέους χάρτες και νέες επιδοτήσεις και νέα ξεπουλήματα και νέες προδοσίες ...

Έχουμε και Ανάγκη για δροσιά!!!! (βλέπε μάθε και δροσίσου λιγουλάκι αναγνώστη και μην τολμήσεις να με διορθώσεις στο ότι Καϊμάκτσαλαν είναι η υψηλότερη κορυφή του όρους" γιατί το " Καϊμάκτσαλαν " πέρα από τούρκικο είναι και τόσο κακόηχο.)

Εμένα μου αρέσουν οι ονομασίες που έχουν μία ιστορία και ένα νόημα που τις καταλαβαίνω. Απλά τα πράγματα. Είμαστε οι επιλογές μας. Όπου μπορώ χρησιμοποιώ τα ελληνικά ονόματα που τους προσδίδονται στην ιστορία.

(όπου Καϊμάκτσαλαν η μετάφραση από το καϊμάκι Σημαίνει “λευκή κορυφή”.)

 


 

Η Κάτια Σπαθή, είναι Οικονομικός Σύμβουλος στην Δικηγορική Εταιρεία Law Help που εδρεύει στο Μοσχάτο

 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.