Μαύρο εξ' αμελείας ...By Katia

 

Last updated: 4 months ago

Σε συνεργασία με τους σπουδαστές του Πανεπιστημίου του Kassel η καλλιτέχνης Marta Minujn εγκατέστησε τον Parthenon of Books στο Kassel της Γερμανίας ως μέρος του φεστιβάλ τέχνης Documenta14. Δημιουργημένο από 100.000 απαγορευμένα βιβλία, το αρχιτεκτονικό αντίγραφο του Παρθενώνα. .

Η καλλιτέχνης συνέλεξε βιβλία από όλο τον κόσμο. Το κοινό στη συνέχεια κλήθηκε να δωρίσει τα βιβλία τα οποία τυλίχτηκαν σε προστατευτικό πλαστικό. Το έργο The Parthenon of Books της Marta Minujín είναι ένα σύμβολο ενάντια στην απαγόρευση των κειμένων και τη δίωξη των συντακτών τους. Η καλλιτέχνης Marta Minujín για την πραγματοποίηση του έργου συνέλεξαν βιβλία που βρίσκονται και πάλι σήμερα σε νόμιμη κυκλοφορία, μετά από χρόνια απαγόρευσης, ή κυκλοφορούν ελεύθερα σε ορισμένες χώρες και απαγορεύονται σε άλλες. Ο καθένας μπορεί να δωρίσει βιβλία αποτελώντας έτσι μέρος αυτού του καλλιτεχνικού έργου. Τοποθετώντας λογοκριμένο υλικό σε ένα αντίγραφο του Παρθενώνα - που συμβολίζει τη δημοκρατία – η καλλιτέχνης μας ζητά να εξετάσουμε το ρόλο της πολιτικής στην προσπάθεια να επηρεάσουμε τη σκέψη.

 Για να αξιοποιήσει αυτή την έννοια, ο Παρθενώνας των Βιβλίων βρίσκεται σε ένα χώρο όπου 2.000 βιβλία είχαν καεί από τους Ναζί , στο ίδιο σημείο όπου στις 19 Μαΐου του 1933 στο πλαίσιο της λεγόμενης «Δράσης Κατά του Αντιγερμανικού Πνεύματος» .

  Είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η γραπτή λέξη έχει συστηματικά χρησιμοποιηθεί σε πράξεις λογοκρισίας σε όλη την ιστορία.

 Το έργο The Parthenon of Books της Minujín αντλεί την καταγωγή του από την εγκατάσταση του 1983 με τίτλο El Partenón de Libros, την οποία είχε παρουσιάσει λίγο μετά την κατάρρευση της πολιτικο-στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή. Η εγκατάσταση αποτελούνταν από τα βιβλία που είχαν απαγορευτεί από την χούντα. Μετά από πέντε ημέρες κατά τις οποίες το έργο παρέμεινε σε δημόσια θέα, δύο γερανοί έγειραν το κτίριο ελαφρώς προς τη μία μεριά, επιτρέποντας στους θεατές να αφαιρέσουν τα βιβλία και να τα πάρουν μαζί τους. Μια δημόσια δράση αφιερωμένη στην επιστροφή στην κυκλοφορία των άλλοτε απαγορευμένων βιβλίων. Οι επισκέπτες μπορούν να γίνουν μέρος του έργου, ελέγχοντας τον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων.

Η λογοκρισία, η δίωξη συγγραφέων και η απαγόρευση των κειμένων τους, πολιτικά υποκινούμενες και με στόχο να επηρεάσουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τα σώματά μας, εξακολουθεί να υπάρχει. Η εγκατάσταση με τίτλο The Parthenon of Books παρουσιάστηκε στο Κάσελ ως ρέπλικα του ναού της Ακρόπολης των Αθηνών, ο οποίος συμβολίζει το αισθητικό και πολιτικό ιδεώδες της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου.

Όχι άδικα ο «Economist» θεωρεί τον Παρθενώνα των Βιβλίων ένα από τα σπουδαιότερα και πλέον αναμενόμενα καλλιτεχνικά έργα.

 

 Photo: rachelmijaresfick

 Πηγή MY MODERN MET


Η Κάτια Σπαθή είναι Οικονομικός Σύμβουλος στην Δικηγορική Εταιρεία Law Help,  που εδρεύει στο Μοσχάτο

 

 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.