ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΡΙΣΤΙΔΗ 

Μαγειρεύοντας με την Cookpad

Last updated: 8 days ago

Λένε πως οι γεύσεις είναι μνήμη, και για μένα σίγουρα ισχύει αυτό. Τα κάστανα είναι συνυφασμένα στο θυμικό μου με την θαλπωρή και τον χειμώνα.

Αρκετών Μαϊων ούσα θυμάμαι, μαθήτρια του Δημοτικού, τον καστανά στη γωνιά του σχολείου μου που κάθε πρωί τους μήνες του χειμώνα έψηνε τα κάστανά του. Ζεστά ζεστά μας τα έβαζε στο χάρτινο χωνάκι και μας καλημέριζε. Μεγάλη τώρα πια, μακριά από την γενέτηρα, όποτε βλέπω καστανά με πιάνει μια νοσταλγία, για την απλότητα της εποχής εκείνης και για το πως μια χούφτα ζεστά κάστανα μπορούσε να μας κάνει ευτυχισμένους.

Τα κάστανα είναι ένα υγιεινό σνακ που μπορούμε να φάμε ακόμα και τώρα στο πόδι χάρη στους καστανάδες, που ευτυχώς δεν έχουν εκλείψει! Τα κάστανα έχουν τις λιγότερες θερμίδες από όλους τους ξηρούς καρπούς, τα λιγότερα λιπαρά και είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που περιέχει βιταμίνη C – 12 γρ. ανά μερίδα – που αντιστοιχεί στο 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Το κάστανο θεωρείται ο βασιλιάς των ξηρών καρπών και έχει γλυκιά και πλούσια γεύση.  Η θρεπτική του αξία πλησιάζει αυτή της γλυκοπατάτας και του καλαμποκιού και σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.  Είναι τρόφιμο ελεύθερο γλουτένης και σιταριού και άρα μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη καθώς και από άτομα που εμφανίζουν αλλεργίες στα σιτηρά.

Τα κάστανα μπορούν να δώσουν μια υπέροχη υφή και ένα ξεχωριστό άρωμα σε πολλά φαγητά και γλυκά.

Συνταγές για φαγητά με κάστανα:

Συνταγές για γλυκά με κάστανα:

Τα κάστανα είναι συνδεδεμένα άρρηκτα με τα χειμωνιάτικα βράδια αλλά και με τα Χριστούγεννα και επομένως είναι μια καλή ευκαιρία να τα εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα και να απολαύστε όλα τα οφέλη που έχουν να προσφέρουν!

Αν είσαι από τους τυχερούς και έχεις τζάκι στο σπίτι αγόρασε μεγαλόκαρπα κάστανα χωρίς σημάδια και ψήσε τα στο τζάκι, σου υπόσχομαι πως θα νιώσεις τη μαγία.

 

Speed up your social site in 15 minutes
 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.