Μαύρο εξ' αμελείας ...By Katia

 

Last updated: 22 days ago

Ήταν μεσάνυχτα Πέμπτης είχε διανύσει μια πολύ εξαντλητική και απαιτητική εβδομάδα, αφού είχε πάρει προαγωγή σε μία θέση που καιρό τώρα ονειρευόταν. Ξενυχτούσε στο καινούριο της γραφείο για να ρυθμίσει τις αμέτρητες λεπτομέρειες. Οι μοναδικές σκέψεις ήταν πως πρέπει να σηκωθεί το πρωί πριν το γραφείο να μαγειρέψει κάτι και να μαζέψει τα κοκαλωμένα απλωμένα ρούχα των 2 ήδη ημερών.

Ένιωθε  πολύ εξαντλημένη που σύρθηκε στο κρεβάτι χωρίς καν να βγάλει τα ρούχα της. Δύο όνειρα είχε για εκείνη τη νύχτα: να ξεβαφτεί πριν καταρρεύσει και να κοιμηθεί χωρίς αγκαλίτσες. «Θα σε κάνω να τα ξεχάσεις όλα», της ψιθύρισε στο αυτί, ο άνδρας της αλλά  εκείνη παρακάλεσε «μήπως να το αφήσουμε καλύτερα;»

Μεγαλώσαμε γνωρίζοντας ότι η φροντίδα του νοικοκυριού είναι το κυριότερο καθήκον μιας συζύγου, έργο που για λόγους αδιευκρίνιστους λόγους  εξακολουθεί να ανατίθεται καθολικά στις γυναίκες. Συγχρόνως, χωρίς να μας το πουν με λόγια, μας κληροδότησαν τη συμμετοχή στην ερωτική ζωή του ζευγαριού, όποτε ζητηθεί, ως θεμελιώδη υποχρέωση του ρόλου μας. Και ενώ όταν ήμασταν ελεύθερες η κοινωνία απαιτούσε από μας να λέμε «όχι» στο (πολύ) σεξ, μόλις παντρευτήκαμε έπρεπε να γίνουμε ολοκληρωτικά διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή. Αν θέλουμε να το αποφύγουμε, βέβαια υπάρχει ένας κατάλογος από παραδοσιακές δικαιολογίες που έχουν καταρτίσει οι γυναίκες ανά τους αιώνες και τις ευχαριστούμε για αυτό: έχω πονοκέφαλο, δεν νιώθω καλά, έχω περίοδο (πόσες μέρες πια;). Προφανώς δεν μας επιτρέπεται απλώς να μην έχουμε όρεξη επειδή -χμ- δεν έχουμε απλά όρεξη.

Ας συμφωνήσουμε πρώτα στα βασικά: δικαιούται μια γυναίκα να είναι τόσο κουρασμένη μετά τη δουλειά ώστε να μη θέλει να κάνει έρωτα; «Για να καταλάβετε, σκεφτείτε μια άλλη γυναίκα που είναι επίσης πολύ κουρασμένη αλλά κατά τα άλλα ζωντανή και σε επαφή με τα συναισθήματά της. Επιστρέφοντας, θα έλεγε στον άνδρα της: «Γιάννη, είμαι εξαντλημένη, με πιέζουν αυτά κι αυτά τα ζητήματα», εκείνος θα την έπαιρνε αγκαλιά, θα της έδειχνε πόσο την καταλαβαίνει και πόσο τον αφορούν τα προβλήματά της θα έδειχνε πρόθυμος να βοηθήσει σε θέματα του σπιτιού και θα κατέληγαν σε κάτι που θα το ήθελαν και οι δύο, ακόμη και στον έρωτα. Γιατί, στην πραγματικότητα, με τη συνεύρεση εκείνη μπορεί να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει και να νιώσει καλύτερα. Άρα ο λόγος της άρνησης δεν είναι μόνο η καταπόνηση στο γραφείο και στο σπίτι αλλά και κάποια άλυτα ζητήματα στη σχέση με τον σύντροφο. Χρειάζεται βέβαια κι εκείνος αντίστοιχα να γυρίζει χαρούμενος από τη δουλειά του, να ξέρει να θέτει όρια στους άλλους, να έχει επίγνωση των εσωτερικών του συγκρούσεων .Αν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε και ο Γιάννης θα μπορούσε να έχει κατανόηση για τη σύντροφό του κι εκείνη θα κατάφερνε πιο εύκολα να εκφράσει το παράπονό της.

Ναι, αυτό κάτι θυμίζει. Αγκαλιές και περιπτύξεις που μεταφέρουν αγάπη και συναίσθημα  δεν παίρνουν ενέργεια. Όταν κάνουμε έρωτα σαν να παίρνουμε ένα χάπι, χωρίς να έχει προηγηθεί καλή επικοινωνία, τότε το βιώνουμε αρνητικά. Κυρίως οι γυναίκες το αισθάνονται σαν ένα μικρό βιασμό, ακόμη και αν το ξεκινούν με δική τους πρωτοβουλία. Η σκέψη “έλα μωρέ ας του κάνω το χατίρι” ή ότι “μια καλή σύζυγος πρέπει να ικανοποιεί τον άνδρα της” δείχνει ότι η πράξη καταγράφεται στον εσωτερικό κόσμο ως κακοποίηση και μετά από λίγο καιρό δεν θα θέλει ούτε να ακούσει για έρωτες. Ακόμα και αν δέχεται να το επιτελεί ως καθήκον, το πρόβλημα επικοινωνίας στη σχέση παραμένει. Προτεραιότητα του άνδρα δεν θα ήταν ο έρωτας, αλλά το να έχουν καλή και τρυφερή επικοινωνία μετά τη δουλειά. Τότε είναι πιθανό να έφταναν και στο ζητούμενο. Ο έρωτας θα τους έδινε πράγματα, δεν θα τους έκλεβε».

Δώστε Αγάπη και κατανόηση Στην Σχέση Σας Αξίζει !

 

Ευχαριστώ πολύ τον Κώστα Μπιθυμήτρη που με βοήθησε στην επιλογή του συγκεκριμένου  παρακάτω τραγουδιού !

Καλό Ξεκούραστο Γεμάτο Πραγματικό Έρωτα Καλοκαίρι για Όλους!


Η Κάτια Σπαθή είναι Οικονομικός Σύμβουλος στη Δικηγορική Εταιρεία Law-Help, που εδρεύει στο Μοσχάτο

 

 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.