Last updated: one month ago

«Ενημερώνουμε τους κύριους επιβάτες, ότι η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του πλοίου, είναι υποχρεωτική»

Αυτό το μήνυμα το άκουσα πολλές φορές στην διάρκεια ενός ταξιδιού που έκανα πριν λίγες ημέρες στην Τήνο, όπως το ακούνε χιλιάδες επιβάτες καθημερινά.

 

Η νέα πραγματικότητα που ζούμε από τις αρχές σχεδόν αυτής της χρονιάς, επιβάλλει προσοχή, υπευθυνότητα και συμβιβασμούς στην καθημερινότητα μας.

Από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και τα πήγαμε εξαιρετικά καλά, με αποτέλεσμα η χώρα να γίνει παράδειγμα διαχείρισης μιας υγειονομικής κρίσης, εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η νέα κανονικότητα ήρθε, τα σύνορα άνοιξαν και πάλι και αυτό το διάστημα – στο αποκορύφωμα της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών – φαίνεται ότι έχει έρθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο έτσι κι αλλιώς αναμενόταν.

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί και πάλι, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ και ξεπερνώντας ακόμα κι εκείνα του περασμένου Μαρτίου, οι διασωληνώσεις ασθενών αυξήθηκαν και ξαναμετράμε θανάτους…

Η αλήθεια είναι πως ήταν κάτι αναμενόμενο η αύξηση των κρουσμάτων και το ερώτημα δεν είναι γιατί αυξήθηκαν αλλά πώς θα περιοριστεί η περαιτέρω αύξηση τους. Η απάντηση είναι μια. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να προσέχουμε, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, δεν πρέπει να θεωρήσουμε σε καμία περίπτωση πως ο κίνδυνος πέρασε μετά την άρση της καραντίνας τον Μάιο.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχουμε όλοι την ανάγκη να ξεκουραστούμε στην διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μας, πρέπει να πάρουμε απόφαση πως οι φετινές διακοπές, δεν μπορούν να είναι όπως είχαμε μάθει. Ο συμβιβασμός μας με αυτή την πραγματικότητα, είναι μια αναγκαιότητα που δεν πρέπει να παραβλέψουμε.

Μπορούμε να πάρουμε αυτές τις πολύτιμες για όλους μας ημέρες που περιμένουμε όλο τον χρόνο, να φροντίσουμε να χαλαρώσουμε και να ξεκουράσουμε το μυαλό και το σώμα μας, αλλά μπορούμε να το κάνουμε και χωρίς να παραβλέπουμε ότι είναι ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί.

Από την άλλη, οι υπερβολές και η μιζέρια, είναι εξίσου περιττές σε αυτή την διαδικασία.

Δεν χρειάζεται να μην πάμε διακοπές και σίγουρα δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζονται όσοι επιλέγουν να πάνε διακοπές, ώς ανεύθυνοι ηλίθιοι που θα πάνε να κολλήσουν τον ιό και θα τον φέρουν στα αστικά κέντρα. Ο ιός υπάρχει ήδη στα αστικά κέντρα, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και η αύξηση του, δεν συνδέεται με αυτήν αλλά με την χαλάρωση της προσψπικής επαγρύπνησης μιας μερίδας πολιτών.

Η προσωπική μου φετινή εμπειρία, μου έδειξε ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους, τόσο οι πολίτες που πήγαν διακοπές, όσο και οι επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης λειτουργούν με μεγάλη υπευθυνότητα και προσοχή κάτω από τις νέες συνθήκες.

Είδα επιβάτες πλοίων να τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας και τα πληρώματα να φροντίζουν για την εφαρμογή τους όπου ήταν απαραίτητη μια σύσταση ή κάποια βοήθεια. Είδα υπαλλήλους ξενοδοχείων να φροντίζουν για την ασφαλή διαμονή των επισκεπτών τους αλλά και την προσωπική τους προστασία. Είδα επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης, να έχουν υιοθετήσει όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την αποτροπή της διασποράς της νόσου, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα της εξυπηρέτησης που προσφέρουν.

Θερμομετρήσεις, αποστάσεις, απολυμάνσεις, μάσκες και κάθε άλλη φροντίδα που απαιτείται εφαρμόζεται.

Παράλληλα όμως, διαβάζω στα κοινωνικά δίκτυα, μίζερα σχόλια για τις φετινές διακοπές. Κριτική για όσους αποφάσισαν να απολαύσουν το καλοκαίρι τους.

Κυρίως από ανθρώπους που ακόμα κι αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός, μάλλον δεν θα πήγαιναν διακοπές, για άλλους λόγους. Δεν χρειάζεται όλο αυτό. Κανείς δεν είπε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε. Μόνο ότι θα πρέπει να ζούμε πιο προσεκτικά. Δεν είναι πυρηνική φυσική.

 

Απολαμβάνουμε λοιπόν τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις, φροντίζουμε να το κάνουμε με ασφάλεια και υπευθυνότητα, τόσο απέναντι στον εαυτό μας όσο και απέναντι στους υπόλοιπους.

Κι αν δεν πάμε διακοπές, φροντίζουμε να απασχολήσουμε το μυαλό μας με κάτι εποικοδομητικό, να αφιερώσουμε τον χρόνο μας σε κάτι όμορφο, αντί να κατηγορούμε εκείνους που πήγαν, ότι θα διασπείρουν τον ιό με την απερισκεψία τους.

 

Η κοινή λογική, το έχουμε ξαναπεί, δεν είναι αυτονόητη, αλλά για αυτό δεν φταίει ο ιός. Φταίει η παιδεία και η αντίληψη του καθενός από εμάς.

 

Καλές διακοπές λοιπόν και με ασφάλεια για όλους μας, χωρίς μιζέρια και υπερβολές.

 

 

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.


ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΗΣ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ - ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ