«Βόρειοι και Νότιοι λοιπόν ή Νότιοι και Βόρειοι...»

Last updated: 2 months ago

 Εδώ είμαστε λοιπόν να μιλήσουμε ανοικτά για ένα θέμα που τον τελευταίο μήνα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με αφορμή ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Η άποψη που θα καταγράψω λοιπόν έχει μια λίγο διαφορετική σκοπιά από τα άπειρα άρθρα που θα έχετε διαβάσει σε αθλητικές και πολιτικές ιστοσελίδες . Ο λόγος της διαφορετικής άποψης προκύπτει από το γεγονός ότι τα μισά χρόνια της ζωής μου τα έχω ζήσει στον <<Βορρά>> και τα άλλα μισά στον <<Νότο>> και επίσης η καταγωγή των γονιών μου τυχαίνει ο ένας να είναι από τον <<Βορρά>> και ο άλλος από τον <<Νότο>>. 
 
                    Αν ρωτήσετε τον οποιονδήποτε άνθρωπο να σας πει την γνώμη του για τον  <<τόπο>> του είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας μιλήσει με καλά λόγια και θα δώσει και έναν τόνο υπερβολής στην γνώμη του , καθώς επικρατεί και το συναίσθημα από αναμνήσεις , ιστορίες και βιώματα της περιοχής που μεγάλωσε .Έλα όμως που όλα τα παραπάνω τα έχω βιώσει σε διαφορετικούς τόπους και σε διαφορετικές περιόδους. Έχω φίλους και στον βορρά και στον νότο και αν με βάλετε να διαλέξω θα σας πω με βεβαιότητα πως το κριτήριο δεν έχει καμία σχέση με τον τόπο καταγωγής. Την διαφοροποίηση ανθρώπων με βάση τον τόπο καταγωγής τους δεν την βίωσα πουθενά και δεν την είδα πουθενά , υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά το οποίο αλλά είναι ένα , το ποδόσφαιρο . 
 
                 Στο ποδόσφαιρο λοιπόν κυρίως και στον αθλητισμό γενικότερα υπάρχει  o φανατισμός και η ένταση που ξεπερνάει όλα τα υπόλοιπα θέματα. Αυτό το βίωσα λοιπόν σε μεγάλο βαθμό αλλά και πάλι υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Όποιος δεν γνωρίζει από κοντά τα πράγματα ακούει για διαμάχη ΠΑΟΚ με Ολυμπιακό(ένα τρανταχτό παράδειγμα ομάδων που προβάλλεται συνεχώς) και σχηματίζει την εντύπωση της αιώνιας κόντρας , της διαμάχης οπού πολύ εντέχνως τα μέσα και οι άνθρωποι που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα εμφανίζουν ως κάτι πολύ μεγάλο και μέσα από αυτό ξεκινάνε και την λεγόμενη συζήτηση για το βορράς-νότος .Ε λοιπόν εδώ είναι και το μεγάλο λάθος. 
 
              Τα μεγαλύτερα πάθη και τις μεγαλύτερες εντάσεις στον αθλητισμό τις βιώνεις στα τοπικά ντέρμπι .Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι το Άρης-ΠΑΟΚ και το Ολυμπιακός- Παναθηναικός έχουν πολύ μεγαλύτερη ένταση και πίεση από έναν αγώνα ομάδας του βορρά με του νότου .Ακόμα και το ντέρμπι Λάρισα-Βόλος και πολλά άλλα τοπικά ντέρμπι (αναφέρομαι στα παραπάνω ονομαστικά  διότι είναι ντέρμπι που τα έχω ζήσει πολύ έντονα από κοντά). 
 
             Για να μην κουράζω θα σας πω με πολύ απλά λόγια ότι το ζήτημα βορράς και νότος και όλα τα παρελκόμενα που τα μπλέκουν με τον αθλητισμό για να κερδίσουν κάποιοι προσωπικά οφέλη, στον κόσμο που τα έχει ζήσει και από τις δύο μεριές δεν περνάνε με τίποτα και στους υπόλοιπους με παραπλανητικές αναφορές και με ψέματα προσπαθούν να τους διαμορφώσουν μια γνώμη η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα .Λυπάμαι που το χαλάω σε πολλούς αλλά διαμάχη βορρά και νότου δεν υπάρχει στην πραγματικότητα .Είναι ένας μύθος για λίγους και για αυτούς που κάτι κερδίζουν από αυτήν την κόντρα .Για όλους τους υπόλοιπους τα προβλήματα είναι κοινά , οι χαρές είναι κοινές οι φιλίες είναι κοινές και η ζωή γενικότερα είναι κοινή .  

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.