«Θέλουμε να δώσουμε μία ευκαιρία σε όσους ζουν στη Λέσβο, πρόσφυγες και μη, να δραστηριοποιηθούν, να συναντήσουν νέους ανθρώπους, να ξεχάσουν τα προβλήματά τους για ένα λεπτό και να διασκεδάσουν». Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Γιόχαν Κρόιφ (Cruyff Foundation), Ιλία Φον Χολστάιν, επικεφαλής σχεδιασμού των Cruyff Courts, (ποδοσφαιρικών καμπ) εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στο «Πρακτορείο» τον στόχο του Ιδρύματος για τη δημιουργία αθλητικών δομών στη Λέσβο.

Το όνειρο του Σνάϊντερ

Μία πρωτοβουλία, που είχε αποκαλύψει ως όνειρό του και πρώτη του δράση, ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής, Γουέσλι Σνάιντερ, τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη, όταν έγινε πρεσβευτής του Johan Cruyff Foundation. «Είμαι υπερήφανος που έγινα πρεσβευτής του Johan Cruyff Foundation. Πιστεύω ότι είναι εκπληκτικό να βοηθάς παιδιά, που θέλουν να εξελιχθούν μέσω του αθλητισμού. Όνειρό μου είναι να δημιουργήσουμε ένα ποδοσφαιρικό καμπ (σ.σ. Cruyff Court) κοντά στο κέντρο υποδοχής προσφύγων, στη Λέσβο, σε συνεργασία με το Foundation and the Movement on the Ground Foundation του Τζόνι ντε Μολ. Ειδικά τα παιδιά των προσφύγων, χρειάζονται έναν ασφαλή χώρο για να παίζουν. Θα με βοηθήσεις; Κάνε μια δωρεά», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο προσωπικό του μήνυμα ο Σνάιντερ, που αποχώρησε από τη διεθνή ποδοσφαιρική σκηνή στις 6 Σεπτεμβρίου, στο φιλικό με το Περού.

Αποκάλυψη που αποτέλεσε αφορμή, ώστε το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το «Πρακτορείο» να επιδιώξουν να μάθουν περισσότερα για την πρωτοβουλία αυτή, Η πρωτοβουλία του Γουέσλι Σνάιντερ και η επιλογή της Λέσβου δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο διάσημος Ολλανδός βρέθηκε δίπλα στους πρόσφυγες και την εποχή που έπαιζε στη Γαλατάσαράϊ, ενώ η σχέση του με την Ελλάδα έχει ρίζες, μιας και η γιαγιά του (μητέρα του πατέρα του) είχε γεννηθεί στην Καβάλα και μετακόμισε στην Ουτρέχτη, πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τυχαία δεν ήταν ούτε η επιλογή της Λέσβου, αφού βρέθηκε εκεί, σε ηλικία 16 ετών (ενώ ήταν παίκτης της ομάδας νέων του Άγιαξ), τον Μάρτιο του 2001, για δύο φιλικές αναμετρήσεις της εθνικής Ολλανδίας U-17 με το αντίστοιχο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. 

Επιλέξαμε να επικοινωνήσουμε με τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του προγράμματος, τον Ίλια Φον Χολστάιν και να μιλήσουμε μαζί του για την επιλογή της Λέσβου, για το πώς και το πότε θα γίνουν αυτές οι δομές.

Η επιλογή της Λέσβου

«Όταν ο Γουέσλι εντάχθηκε στο ΊδρυμαCruyff ως πρεσβευτής, γνωρίζοντας τα έργα που κάνουμε, ανέφερε αμέσως τους πρόσφυγες και τη Λέσβο ως κάτι που θα ήθελε να υποστηρίξει. Με τα Cruyff Courts δημιουργούμε ένα ασφαλές μέρος για να συναντηθούμε, και ένα μέρος όπου τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία της συντροφικότητας, κάνοντας φίλους, ανακαλύπτοντας τα δικά τους ταλέντα, κερδίζοντας και χάνοντας. Αυτές είναι οι πολύτιμες εμπειρίες που φέρνουν μαζί τους καθώς αναπτύσσονται σωματικά και διανοητικά, καθώς κινούνται στην κοινωνία. Στην κατάσταση που βρίσκονται οι πρόσφυγες, αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να διασκεδάσουν και να παίξουν», τόνισε ο Ίλια Φον Χολστάιν για τη δημιουργία πρότυπων γηπέδων στη Λέσβο.

Το χρονοδιάγραμμα και οι συνεργασίες

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη, πότε θα αρχίσει η υλοποίηση του σχεδιασμού του προγράμματος στο ελληνικό νησί. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα είναι μια συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Cruyff, των τοπικών ΜΚΟ και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρέπει πρώτα να μελετήσουμε καλά τα δεδομένα και μετά να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», σημείωσε ο Φον Χολστάιν.

Τι είναι τα Cruyff Courts

Τα Cruyff Courts, που πρόκειται να δημιουργηθούν και στη Λέσβο, είναι μικρά γήπεδα ποδοσφαίρου με επιφάνεια από τεχνητό χλοοτάπητα και με διαστάσεις συνήθως 42Χ28 μέτρα (η μεγάλη περιοχή στο κανονικό γήπεδο είναι 40Χ16,5). Παρόλο που είναι ποδοσφαιρικά γήπεδα, είναι κατάλληλα και για άλλα αθλήματα. Παράλληλα με τα Cruyff Courts δημιουργήθηκαν και Special Cruyff Courts για παιδιά με αναπηρίες.

Του Αντώνη Βαζογιάννη

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.